PROVOĐENJE GRAĐANSKOG ODGOJA U OŠ ŠTRIGOVA

Ove su se školske godine bavili ovisnosti

Autor: Mladen Grubić Foto/Video: OŠ Štrigova
- Advertisement -

Ovisnosti su ove godine bile glavna preokupacija učenika osmih razreda OŠ Štrigova te su u nadi da će osvijestiti štetnost upotrebe električnih cigareta, pretjerane upotrebe interneta i društvenih mreža, ali i drugih vrsta štetnih sredstava pripremili projekt za smotru GOO-a pod nazivom „e-ovisan“. Uočavanje problema, istraživanje istog i davanje mogućih rješenja otvora vidike kako i gdje potražiti pomoć ukoliko se padne na ispitu o ovisnostima.

Uz nova saznanja o ovisnostima učenici su razvijali informacijske kompetencije, snimali su dokumentarni film, istraživali posljedice pozitivnog i negativnog odnosa prema vlastitom zdravlju te učili kako prevenirati ovisnosti. Na izbor teme je utjecalo što sve više mladih u osnovnim školama koristi različite vrste e-nikotina. Do saznanja o električnim cigaretama i o SNUS-u najčešće se dolazi pomoću društvenih mreža- rekla nm je uvodno Klaudia Kežman, mentorica projekta koji su provodili učenici OŠ Štrigova.

Dodala je kako su učenici  itekako svjesni da se problem ne može u potpunosti riješiti, ali se možda može utjecati na neke mlade. Podaci do kojih su učenici došli anketiranjem prijatelja su zabrinjavajući, a jedan od njih je da većina djece od 13 do 18 godina provodi 6 sati dnevno na internetu i to najčešće na društvenim mrežama. Drugi problem koji su osmaši detektirali je da roditelji sami kupuju svojoj djeci e-cigarete iako je u zakonu jasno navedeno da ih maloljetnici ne smiju konzumirati. Roditelji kupuju e-cigarete najčešće zbog neznanja i neinformiranosti.

Upravo zato su učenici došli do zaključka da treba informirati o posljedicama upotrebe novih sredstava na učenike, roditelje, ali i učitelje koji su svakodnevno s mladima. Roditelji i učitelji trebaju pratiti što se događa oko njih jer mladi su uvijek koji korak ispred autoriteta i koriste vrijeme za isprobavanje novih proizvoda dok odrasli ne saznaju za to sredstvo.

Projekt e-ovisan je predstavljen i na Državnoj smotri projekata 20.svibnja 2023. u Zagrebu gdje je stručni ocjenjivački sud pohvalio predstavljanje teme razrađene po zadanim koracima što se vidjelo i na plakatima i u bogatoj dokumentacijskoj mapi. Osobito su bili pohvaljeni za odabir tako ozbiljne teme koja se mora prenositi iz generacije u generaciju kako bi se vidjeli rezultati rada, a  predloženo im je i da se projekt predstavi stručnim suradnicima koji najviše rade na prevenciji ovisnosti, ali i Ministarstvu obrazovanje kako bi dobili uvid u stvarno stanje na terenu.

Projekt su predstavljali: Leona Horvat (8.a), Roko Sklepić (8.a) Maja Paola Peran (8.b) i Ana Šinko(8.a).

 Učenici su projekt pripremili uz mentorstvo Klaudije Kežman.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Stiže ciklona, evo gdje su mogući jači pljuskovi s grmljavinom

N1 donosi vremensku prognozu meteorologinje Tee Blažević. Pretežno oblačno je...

FOTO U Štrigovi je proslavljen spomendan svetog Florijana

U nedjelju, 5. svibnja, u Štrigovi je proslavljen spomendan...

Za pola godine više nego dovoljno nastupa

Agilne članice KUU "Duštvo žena Gornji Kraljevec" su bile...