FOTO Izložba ‘Plave i crvena’ Ruse Trajkove oduševila publiku

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

U izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec je jučer, 21. svibnja, predstavljena izložba ‘Plave i crvena’, poznate čakovečke likovne umjetnice Ruse Trajkove.

To je njezina osma samostalna izložba. Zbog epidemioloških mjera, formalno otvorenje upriličeno je u atriju palače Zrinskih.

– Rusine slike u sebi nose nešto od iskonske simbolike povezane s plavom bojom kao što su duhovnost, udaljenost, beskonačnost, hladnoća, sjeta, harmonija i povjerenje. Rezultat je to osobnog i stvaralačkog sazrijevanja Ruse Trajkove. Plava boja spontano je zaživjela u njezinoj paleti, a zatim suvereno preuzela površinu svakog novozapočetog slikarskog platna. Plava boja govori u prilog smirivanju nekih unutarnjih tenzija. Na izloženim djelima tragovi apstraktnog ekspresionizma sporadični su, a figuracija rastočena u plavetnilu ima tek sekundarno značenje, kao polazište za daljnju gradnju slike – pojasnila je muzejska savjetnica MMČ-a Erika Nađ Jerković.

O dugogodišnjoj uspješnoj i plodnoj suradnji Ruse Trajkove i Muzeja Međimurja Čakovec govorila je ravnateljica Maša Hrustek Sobočan, a izložbu, koja će biti otvorena do 27. lipnja 2021. godine, otvorio je župan Matija Posavec.

Rusa Trajkova (1983.), diplomirala je na Odsjeku grafičkoga dizajna Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu 2009. godine. Izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te primila nekoliko nagrada i priznanja za svoje radove u području grafičkoga dizajna i vizualnih umjetnosti. U domicilnom okruženju eksponirana je ponajprije kao slikarica i umjetnica multimedijskoga izričaja, što uključuje i njezine realizirane scenografije, kostimografije i kazališne lutke.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

FOTO Učenici Područne škole Cirkovljan čistili okoliš svoje škole i naselja

Brojnim akcijama čišćenja okoliša ovih dana, na području Grada...

FOTO Zadnji Dan sajma cvijeća u Prelogu dobro posjećen

Dvadeset i treći Sajam cvijeća otvoren je u petak,...

FOTO Divna priroda i sunčan dan privukli građane na Marinu Prelog

Marina Prelog još jednog poslijepodneva bila je puna građana....