OVO JE NAJBOLJI FIŠ PAPRIKAŠ

Jednostavan recept za pripremu ribljeg paprikaša našim čitateljima odao je majstor Željko Horvat!

Autor: Ivica Jurgec Foto/Video: Ivica Jurgec
- Advertisement -

Ne kuham fiš-paprikaš prečesto, ali uvijek mora biti za posebne prilike i svetke. Rekao nam je Željko Horvat iz Majerja, a rodom iz Pretetinca, vlasnik robnog centra Vinarska oprema u Varaždinu, koji je i danas, u petak, uoči Badnjaka, za svoje prijatelje skuhao najbolji fiš.

– Dvije osnovne komponente dobrog ribljeg paprikaša su kvalitetna riba i vrhunska baranjska paprika. I slatka i ljuta – pojašnjava Željko, kojega mnogi pamte kao glazbenika i vokalistu brojnih međimurskih glazbenih sastava. Od glazbe se oprostio prije točno 20 godina i uspješno krenuo u poduzetničke vode. No, nedavno je ipak snimio pjesmu “Kupica te navek čeka”, koja se redovno svira na radio-postajama u kajkavskom govornom području.

A kako se priprema najbolji fiš?

– Nema tu nikakve tajne. Ja sam danas koristio četiri vrste slatkovodnih riba: šarana, štuku, smuđa i soma. Može se skuhati i s dvije vrste. Od njihovih glava, koje sam dobro skuhao i propasirao da odvojim kosti, napravio sam temeljac. Ribe sam narezao na manje komade, obično u obliku potkova, i kad je temeljac zavrio, polako sam ih stavljao u lonac. Posolio i začinio s dosta mljevene paprike. Paprika mora davati osnovni ton fišu, pa nemojte štedjeti na njoj. Stavlja se u omjeru 8 dijelova slatke i 2 dijela ljute paprike. Zapravo, ljutu papriku stavite po vlastitoj želji i afinitetu. Treba pustiti da riba zavrije bez miješanja, samo protresite lonac ili zavrtite kotlić. I otprilike za sat vremena fiš je spreman za serviranje. Neki kao prilog serviraju široke rezance, ali meni je svakako najbolji čisti, bez ikakvog dodatka – otkrio je recept Željko Horvat.

Svi oni koji su danas, u petak, kušali njegov fiš ponovo su potvrdili da je Želac najbolji fiš-majstor u našem kraju!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još