GOSPODARSTVO U OPĆINI ŠTRIGOVA

Nema nezaposlenih, ali postoji silna potreba za ugostiteljsko-turističkim radnicima

Autor: Stjepan Mesarić Foto/Video: Stjepan Mesarić
- Advertisement -

Kada pišemo o Općini Štrigova, uglavnom svi mi novinari pišemo o ljepotama krajobraza, dobrim vinima, srdačnim ljudima, bogatoj kulturnoj i sakralnoj baštini i samo ponekad o lošim stvarima, ali one su u štrigovskom kraju poput nepogoda, dođu i prođu, dok sve ostalo ostaje i traje, ponekad i trpi. Ovaj put pišemo o gospodarstvu o kojemu najviše zavisi i na njemu počiva društveni, politički, kulturni, športski, socijalni i drugi život, a gospodarstvo zavisi o ponudi i potražni po zaposlenicima ili radnicima. O tome govori ili odgovara na naša pitanja Stanislav Rebernik načelnik općine Štrigova, koji je i autor projekta ‘Ostanite ovdje’, projekta kojemu je cilj zadržati mlade ljude na domaji kako bi ovdje mogli stvarati nova dobra i vrijednosti za sebe, svoju obitelj, poslodavca i na kraju za društvenu zajednicu kojoj kao pojedinac pripada.

– Kakva nam je zaposlenost? Postoji više objašnjenja, ali ja govorim o situaciji kakvu mi imamo i živimo. A to je, da nemamo nezaposlenih stanovnika, a tu mislim na ljude koji su sposobni za rad, kvalificirani i voljni raditi. Svi ti i takvi imaju posao na području naše kao i susjednih općina, pa i preko državne granice, ali jako blizu svojeg doma. Uvijek je bilo i bit će onih koji nigdje ne mogu, a ja velim ne žele raditi, no njih je hvala bogu jako malo. Ja u nezaposlene ne ubrajam ‘klasične’ domaćice, žene čiji muževi negdje rade, a one doma privređuju, odnosno domaćinstvu stvaraju dodanu vrijednost i brinu o obitelji, domu i tradicije. One su više nego zaposlene i gotovo niti jedna ne traži nekakvo društvenu naknadu.

Malo, ali stabilno gospodarstvo

– Mi smo se opredijelili za razvoj malog gospodarstva, poduzetništva, poljoprivrede, u prvom redu vinogradarstva i vinarstva te voćarstva i turizma. Imamo nekoliko privatnih tvrtki ili poduzeća koja su stabilna, zapošljavaju dosta veliki broj ljudi i svoje radnike dobro plaćaju, tako da nemamo nikakve potrese između vlasnika i zaposlenika. Jako solidno poslije tvrtka NDK u Jalšovcu koja zapošljava 200-tinjak radnika i solidnu perspektivu, jer Obitelj Kolmanić iz Svetog Urbana godinama je radila na kvaliteti proizvoda i sada kada su otkupili i potom preuredili prostorije bivše TIJARE ubire plodove takve orijentiranosti. Zatim je tu STATOPLAST u Stanetincu obitelji Zdravka Sabolčeca s 30-tak zaposlenih, pak PODRUM ŠTRIGOVA, MTČ-LEPTIRIĆ, Golub-Škrobar i drugih, te posebno vinogradarsko-vinarske obitelji i kuće poglavito onih okupljenih u HORTUS CROATIAE koji su danas najveći potražitelji po radnicima, bilo sezonskim, bilo stalnim, te sve više stručnim kadrovima. Mogu ustvrditi kako je ponuda posla veća od potražnje i to je prilika da oni koji su u svijetu posao pronađu u svojem lijepom rodnom kraju. U posljednje vrijeme bilježimo veliku potražnju za ugostiteljsko-turističkim radnicima, što nam daje za pravo odluku da se posebno posvetimo turizmu. Turizam ne samo da kuca na naša vrata, već je on ovdje uveliko prisutan i samo ne imanje smještajnih kapaciteta nam ne pokazuje posjećenost i boravak turista i gostiju na području naše općine. Stoga i zato raduju podatci o novim otvaranjima apartmana i prenoćišta za cijelom općinskom prostoru. I sve ovo vrlo se pozitivno i lijepo održava na punjenje i stabilnost općinskog proračuna koji nam omogućuje standardizaciju i razvijenost mnogih poglavito socijalnih i odgojnih ustanova.

Autor ovog članka danas u ponedjeljak obišao je snijegom i suncem bajkovito uljepšan štrigovski kraj i dvije vinske kuće. I znate koja je najradosnija vijest? Nikada u povijesti se vino nije tako dobro prodavalo kao sada kada je Hrvatska nogometna reprezentacija tako uzvišena na svjetskoj sceni. U naravi skromna, ali u vinarstvu odlična Zdenka Knehtl Medenjak, gotovo je zavapila; Pak još nije Božić, a lagvi su skorom prazni, ako reprezentacija uđe u finale vinom će međimurskim to navijači i patrioti dobro zaliti! Nećemo biti preskromni i reći: I žganica jako dobro ide, zahvaljujući ‘kockastima’ u Kataru!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

VIDEO Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog održao koncert povodom Majčinog dana 

Tradicionalni koncert, prigodom Majčinog dana, priređuje Pjevački zbor Udruge...

Od idućeg tjedna nove cijene goriva

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, od idućeg tjedna ponovno...