Molimo li za sebe i svoju domovinu?

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Danas u evanđelju slušamo zaključak Isusove velikosvećeničke molitve na Posljednjoj večeri. Isus moli za jedinstvo svih koji u njega vjeruju. Ta nam je molitva potrebna kao kruh svagdašnji jer nam upravo to jedinstvo nedostaje u našemu narodu, koji je Božji, katolički narod. Isus ovu molitvu moli i za nas i za našu Domovinu.

Jedinstvo za koje Isus moli može se postići samo potpunim prihvaćanjem njegova puta, nasljedovanjem njegova života. On svakoga poziva: „Slijedi me“! To je put kojim se u svakom čovjeku prepoznaje dobrota, služenje i ljubav, odricanje i samozatajnost. Njegov put je put darivanja, žrtvovanja vlastitog života da bi se našao život. Taj je put uzak i ponekad težak, ali donosi mir i sreću. I samo on vodi do jedinstva. Taj put ima svoje ime. To je sam Isus. On sam za sebe govori: „Ja sam jedini Put, jedina Istina i Život“.

Druga nakana Isusove velikosvećeničke molitve odnosi se na njegove učenike u svijetu. Isus dobro zna da onima koji krenu za njim neće biti lako u svijetu. Kada govori o svijetu, onda misli na one koji Bogu okreću leđa, koji se udaljuju od Božjega zakona, koji žive po vlastitim prohtjevima. Ali taj je svijet djelomično prisutan i u nama po našim zlim navikama i sebičnim porivima. To je svijet laži i neiskrenosti, svijet sebičnosti i nepoštenja, svijet grubosti i nevjere. Taj se svijet protivi Isusovu zakonu ljubavi. Zato će Isusovim učenicima uvijek biti teško u svijetu.

Svijet želi svakoga zarobiti svojim mentalitetom. Mržnja, nepoštenje, neistina, sve to može na velika ili mala vrata ući u srce i u život svakog čovjeka, pa i Isusovih učenika. Zato Isus za nas moli. On dobro zna da nam je potrebna njegova snaga da se odupremo napastima i navalama Zloga i odupremo utjecaju mentaliteta ovoga svijeta. Isus ne želi da odemo s ovoga svijeta, nego da u njemu ostanemo. A u njemu ima toliko ratnih strahota, toliko prijevara i nemilosrđa, toliko obogaćenih na tuđim suzama i krvi. Toliko je onih koji žive na rubu snage i životnih mogućnosti.

Isuse, ti si bio u svijetu. Kako si se ti zaštitio u svijetu? Pratio si dnevne događaje, znao si sve o zbivanjima u pojedinim gradovima i dobro si poznavao političke prilike. Bio si snažno prisutan u ovome svijetu. No, ostao si vjerodostojan i vjeran samome sebi i svome poslanju. Odupro si se svemu što u ovome svijetu nije Božje, svemu što se protivi ljubavi i svetosti. Imao si stalno pred očima Oca i njegovu ljubav prema tebi i prema nama. Za njega si živio, njemu pripadao, od njega primao poslanje. Sve što je bilo u skladu s njegovom voljom bilo je tvoja sreća, bez obzira na cijenu patnje koju si morao za to podnijeti. Otac želi da i mi budemo u ovome svijetu kako bismo tome svijetu prenijeli Božjega Duha. Ali, ne želi da nas zarobi mentalitet ovoga svijeta. Želimo s Tobom, Isuse, biti u službi ovoga svijeta, ali da ne budemo od ovoga svijeta. Dao si nam novo srce, nov Duh udahnuo si u nas. Novi smo kvasac za novi kruh ovoga svijeta. Daj nam snage da ne iznevjerimo tvoja očekivanja, nego da u svemu budemo ojačani tobom, koji si hrana dušama i život svijetu. Daj da u Tebi i za Tebe svi budemo jedno.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još