Međimurska udruga za ranu intervenciju obilježila 10 godina djelovanja

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Prije točno 10 godina u Međimurskoj županiji započela je jedinstvena priča iz područja ranog djetinjstva. Inicijativom i volonterskim angažmanom stručnjaka, edukacijskih rehabilitatora, psihologa, logopeda i odgojitelja nastala je Međimurska udruga za ranu intervenciju – MURID.

Jedini licencirani pružatelj usluga rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju i senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. 2016. godine usluge MURID-a prepoznate su na nacionalnoj razini te su postali jedini licencirani pružatelj usluga rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Autor: Međimurska županija

Trenutno zapošljavaju 26 djelatnika koji kroz svoj rehabilitacijski rad i prepoznatljivi organizacijski sustav stvaraju ogledni primjer sustava rane intervencije u Republici Hrvatskoj, a više od 300 volontera kroz deset je godina darovalo svoje vrijeme, znanja i vještine MURID-ovim korisnicima.

Usluge koje nude su savjetovalište, individualni edukacijsko-rehabilitacijski i logopedski programi te programi radne terapije, intenzivni edukacijsko-rehabilitacijski programi u poludnevnim boravcima te grupni rad kroz trening socijalnih vještina.

Samih početaka MURID-a prisjetila se njegova izvršna direktorica Silvija Pucko.

Autor: Međimurska županija

– Ideja o MURID-u razvila se prije dvadesetak godina te se neminovnim pokazalo osnivanje ovakve udruge koja bi stvarala sustav rane intervencije. U vrijeme našeg osnivanja ni zakon socijalne skrbi Republike Hrvatske tu vrstu usluge nije prepoznao pa je inicijativa civilnog društva bila pokretačka snaga MURID-a – rekla je.

U 2017. godini primili su nagradu za najbolji lokalni EU projekt pod nazivom AGENTI 0-7, u 2018. godini u Međimurje su doveli volontersku priču ‘Pripovjedači priča za laku noć – Tete i stričeki Pričalice’ koja je u 2020. primila nagradu ‘Ponos Hrvatske‘. Te godine održali su i prvi Festival medvjedića za vrijeme manifestacije Porcijunkulovo koji je postao njihova najveća volonterska akcija okupljajući više od 40 volontera u tjedan dana provedbe.

2019. godine organizirali su svoj prvi kongres pod nazivom ‘S.M.A.R.T. pristup u ranoj intervenciji’ te su izdali prvu slikovnicu ‘Sretna priča jednog medvjedića’ kao nastavak Festivala medvjedića koji je osvojio nagradu za Naj naj akciju Hrvatske u 2019. godini.

Autor: Međimurska županija

Međimurska županija od 2017. godine sufinancira uslugu rane intervencije, župan Posavec potpisao ugovor za 2021. godinu vrijedan 350 000 kuna.

Danas iza sebe imaju niz nagrada, projekata i licenca na međunarodnoj razini koji su dokaz da su zaista primjer dobre prakse u Hrvatskoj, no spomenuti rezultati teško bi bili ostvarivi bez potpore jedinica lokalne samouprave.

Međimurska županija podržava rad MURID-a od samog početka, a od 2017. sufinanciraju uslugu rane intervencije za sve korisnike s područja Međimurske županije što je stvorilo temelje za sustavno pružanje potrebnih usluga. Župan Međimurske županije Matija Posavec povodom obilježavanja 10 godina djelovanja potpisao je s direktoricom Silvijom Pucko ugovor o sufinanciranju za 2021. godinu vrijedan 350 000 kuna.

Autor: Međimurska županija

U prvih 10 godina postojanja u rehabilitacijske programe rane intervencije uključilo se preko 800 djece, a dodatnim programima podrške i edukacije podržano je preko 2 000 djece iz sjeverozapadne Hrvatske i šire. Župan Posavec istaknuo je važnost djelovanja MURID-a koji stvara uvjete za bolji život djece te je pohvalio transformaciju njihovih usluga u virtualni način za vrijeme epidemije COVID-19.

Za provođenje usluge virtualne rane intervencije dobili su suglasnost nadležnog Ministarstva, a kvalitetu prilagodbe prepoznao je i regionalni Ured UNICEF-a iz Ženeve koji je podržao izradu e-learning platforme za učenje o virtualnoj ranoj intervenciji kojoj je pristupilo preko 1200 stručnjaka iz svih zemalja regije.

U svibnju 2020. započeli su projekt Centar stabilne podrške s ciljem širenja mreže socijalnih usluga na još 3 županije sjeverozapadne Hrvatske (Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku), a pred njima je još niz projekata i planova među kojima je zasigurno najvažniji izgradnja Regionalnog centra za ranu intervenciju MURID vrijednog 20 milijuna kuna.

Autor: Međimurska županija
- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Dora Kovačić i Pavla Podgorelec ponos su Gospodarske škole Čakovec

Iz Gospodarske škole Čakovec ponosni su na Pavlu Podgorelec,...

Naše heroine s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem

Na jučerašnjoj svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije župan Matija...

Članice Društva žena Mursko Središće dale povjerenje Nadi Turk da im bude predsjednica

Članice Društva žena Mursko Središće, jedne od najagilnijih udruga...