ENOGASTRONOMSKI SPEKTAKL

Dođite i natječite se u kuhanju Svetomartinskog vinskog gulaša

Autor: Stjepan Mesarić Foto/Video: Stjepan Mesarić
- Advertisement -

– U Svetomartinski vinski gulaš ne smije se dodavati ocat, jogurti ili drugi neprirodni začini, kao niti ružmarin, smilje i bosilje, ali zato može domaća ili baranjska ljuta mljevena paprika i najbolje svinjsko meso, lopatica ili butina, kaže Darko Padarića, autor recepta i ocjenjivač gulaša.

Predivna jesen polako nas vodi prema Martinju, danu kada uz velike radosti mošt postaje mlado vino koji radosnima čini naša tijela, duše i srca, a vinarima daje plaću za njihov cjelogodišnji rad u vinogradima i podrumima. Martinje su zapravo mnoga lijepa, uglavnom vinska događanja uz blagdan Svetog Martina biskupa kojemu je u Katoličkom kalendaru spomen ili imendan 11. studenog.

Mnoga mjesta diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj imaju svoje ‘Martinje, ali nepobitna je logika kako Martinje pripada naseljima koje nose ima ovog, vinoljubima najmilijeg svetca, pak je stoga u Međimurju najsvečanije u Svetom Martinu na Muri i donekle u Podturnu, gdje je ovaj svetac župni patron. Desetljećima i poglavito nakon što je Hrvatska stekla svoju nezavisnost najveće martinjske svečanosti odvijaju se u Svetom Matinu na Muri najveće su u ovom dijelu Europe, pa će tako biti i ovog studenog, a pripreme su započele.

Za početak Turistička zajednica i Općina Sveti Martin na Muri pozivaju sve one koji se smatraju majstorima kotlića da se prijave za kuhanje svetomartinskog kotlića, točnije Svetomartinskog vinskog gulaša na mega spektaklu koji je na rasporedu u subotu 12. studenog 2022. na obali rijeke Mure kod Skelarske kuće u svetom Martinu na Muri. Kaže David Novinščak prvo ime svetomartinskog turizma kako kuhanje započinje u 11 sati, a pola sata prije treba podići opremu i zauzeti poziciju za kotlić.

Organizatori očekuju 40-ak ekipa koji će za sudjelovanje trebati uplatiti kotizaciju od 200 kuna po ekipi, a najbolje ocijenjeni gulaši dobiti će posebna priznanja i nagrade sponzora. Recept za Svetomartinski vinski gulaš osmislio je vrhunski majstor Darko Padarić koji natjecatelje upozorava kako povjerenstvo za ocjenjivanje neće niti pogledati gulaše koji će biti ukrašeni nekakvim biljkama ili listićima, nego će se kušati i ocijeniti gulaši koji će biti spremljeni na osnovi starinskih recepata i običaja uz obvezno dodavanje starinskog domaćeg vina.

Ocat ne smije u vinski gulaš kao niti aromatična vina. I mnogo drugih stvari bit će na ovom spektaklu, na kojemu će i mošt biti promoviran u mlado vino.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još