MLADI I AMBICIOZNI

Škola ima svoje vlastite proizvode

Autor: BL Foto/Video: BL
- Advertisement -

Gospodarska škola Čakovec dana je 13. listopada 2022. godine proslavila 35. godišnjicu Erasmus+ programa i tom prilikom ugostila učenike iz Srbije koji u Međimurju borave cijeli tjedan. S učenicima domaćinima, učenici iz Srbije u prostorijama za proizvodnju škole, učenici su pod mentorstvom nastavnika izrađivali čips od jabuke.

Janja Velikić (16) iz Srbije dala nam je recept za izradu čipsa.

– Jabuke se operu te se iz njih izvadi sredina. Potom se one sijeku na rezaču na sitne ploške i umaču u razrijeđenu limunsku kiselinu na tek koju minutu. Potom se jabuke cijede i polažu u sušilicu. Bitno je paziti da one ne budu položene jedne na drugu kako bi se mogle pravilno osušiti. Jabuke se posipavaju cimetom ili nekim drugim začinima, no mogu biti i bez dodatnih začina. Suše se dvanaest sati, a potom se umataju u vrećicu i skladište na suho mjesto, rekla nam je učenica.

Domaćini, a ujedno i korisnici programa, učenici Darin Horvat i David Perčić i sami su posjetili Sloveniju i Srbiju, a sada su se pobrinuli da njihovim gostima ničeg ne nedostaje. Također, odveli su nas na vlastitu ekonomiju škole koja se nalazi u Mihovljanu, kako bi nam pokazali proces proizvodnje pasteriziranog jabučnog soka.

Odveli su nas u voćnjak gdje uzgajaju više sorti jabuka.

– Ukupno imamo jedan hektar površine. Nakon berbe jabuka odvajamo prvu klasu, one nalijepiše jabuke, dok one malo oštećene spadaju u drugu klasu i koristimo ih za izradu soka. One najbolje direktno skladištimo u našu hladnjaču na 4 stupnjeva. Prilikom branja jabuka, bitno je paziti na koji ih način beremo. Potrebno je pronaći „zglob“ jabuke kako se ne bi otrgnula peteljka. Ako jabuka nema peteljku, ona će se brzo početi kvariti. To je nešto poput „rane“ jabuke. Također, bitno je da se jabuka ubere bez lista ili da se list ukloni jer on crpi hranu jabuci, pa se ona i zato brže kvari, rekao nam je Darin.

Odlazimo potom u proizvodni pogon u kojem su smješteni strojevi za preradu.

– Jabuke koje koristimo za pripremu soka direktno nosimo u naš pogon. Većinu procesa obavlja stroj. U njega stavimo jabuke koje se u prvoj fazi peru te se penju elevatorom do dijela stroja u kojem se ih njih istiskuje sok. Od otpada radimo kompost koji potom koristimo za gnojenje. Nakon što se sok istisne on ide na pasterizaciju kako bi se uništile sve bakterije. Sok se grije na 80 stupnjeva. Nakon pasterizacije sokom punimo staklenke. Ukupno smo ove godine ubrali oko tri tone jabuka i napravili oko 1500 litara soka, pričao je David.

Osim nasada jabuka, škola proizvodi i drugo voće i povrće, ali posjeduje i nasade cvijeća o kojem se brinu učenici.

Njihove je proizvode moguće kupiti na malom štandu pokraj ekonomije u Mihovljanu, a sav se prikupljeni novac ulaže u poboljšanje proizvodnje i mehanizaciju. Njihovo malo imanje ni mi nismo napustili bez poklona, jabuka i njihovog jabučnog soka.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još