TRAJE DO SUBOTE

FOTO Otvorena je 20. međunarodna izložba inovacija ARCA 2022.

Autor: Arca Foto/Video: Arca
- Advertisement -

U organizaciji Hrvatske zajednice inovatora od 13. do 15. listopada 2022.  u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Gradu Zagrebu održava se se jubilarna 20. međunarodna izložba inovacija ARCA 2022.

Na otvorenju izložbe predstavilo se više od 200 inovacija i novih tehnologija iz gotovo svih područja ljudskog rada. Od industrije do svakodnevice, a koje su rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz privatnog i javnog sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih tvrtki i start-up tvrtki iz Hrvatske i svijeta.

Prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, istaknuo je u svome pozdravnome govoru kako je ARCA jedina takva izložba u svijeta koja je održavana svih 20 godina u kontinuitetu, pa i kroz pandemijske dvije godine. Ponovio je Šimpraga kako razvijene zemlje konstantno ulažu u razvoj inovacija i njihovu primjenu jer znaju da se samo tako može razvijati gospodarski sektor.

Na otvorenju se obratio i prof.dr.sc. Tomislav Josip Mlinarić, novi prorektor Zagrebačkoga sveučilišta za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom koji se osvrnuo na ulogu inovacije i nova tehnoloških rješenja te istaknuo da bez inovacija i transfera toga znanja u gospodarstvo Republike Hrvatske teško da ćemo moći na adekvatan način iskoristiti značajna sredstva koja je Europska unija namijenila za oporavak našeg gospodarstva. U sklopu svečanosti otvorenja pristnima su se obratili i ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof.dr.sc. Ivanka Stričević, direktor IFIA-e (Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora) Zoran Barišić, predstavnica Grada Zagreba Madeleine Wolf, načelnica sektora za inovacije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Diana Krčmar, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, dok je 20. međunarodnu izložbu inovacija ARCA 2022 otvorio je izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak. Srpak je istaknuo da je poticanje istraživanja, razvoja i inovacija ključno je kako bismo ostvarili rast i produktivnost gospodarstva te da je cilj Vlade Republike Hrvatske daljnje povećanje ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije kako bi Republika Hrvatska ojačala svoju konkurentnost na europskom i svjetskom tržištu.

Nakon svečanog otvorenja potpisan je i Sporazum o suradnji između Hrvatske zajednice inovatora sa dekanicom Veleučilištem „Marko Marulić“ u Kninu, Lovorkom Blažević v. pred. i dekanom Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, doc.dr.sc. Igorom Klopotanom.

U sklopu izložbe održala se i tribina pod nazivom: Digitalna transformacija Hrvatske, na kojoj se raspravljalo o digitalnoj transformaciji poslovanja i kako ju financirati kroz EU fondove. Za uzvanike mlađih godina održane su i STEM radionice na kojima su se izrađivala i programirala xVidi mini računala.

Nakon održanog prvog dana izložba nastavlja sa svojim brojnim aktivnostima; u petak 14. listopada 2022. u svrhu jubilarne godišnjice  predstavit će se prigodna monografiju „ARCA – prvih 20 godina“ koja će osim tradicije domaćih međunarodnih sajmova obilježiti i 65 godina aktivnog inovatorstva na prostorima Republike Hrvatske, dok će u večernjim satima (18:30 sati) ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice prezentirat će se atraktivna muzikalna Teslina zavojnica sa audio-vizualnim efektima te munjama koje izbacuje do 3 metra.

Izložba se zatvara u subotu 15. listopada 2022. nakon svečane dodjele nagrada za predstavljene inovacije i inovatore koja se održava u 15:00 sati.

20. međunarodna izložba ARCA 2022. traje do subote 15. listopada 2022 te su pozvani svi zainteresirani za nove tehnologije i inovacije, dok je ulaz na samu izložbu naravno besplatan.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

FOTO Pogledajte kako je bilo ove sunčane nedjelje na Marini u Prelogu

Marina Prelog još jednog poslijepodneva bila je puna rekreativaca....

FOTO Plesne minijature

Studio suvremenog plesa “TEUTA” Čakovec, svojim plesnim kolažom, predstavio...

FOTO Lagana popodnevna šetnja uz Muru

Šetnica Svete Barbare u Murskom Središću poznata je lokacija...

Nedjelja u Gradu rudara

Nakon subote koja je bila bogata događajima u Gradu,...