Kako diljem svijeta raste svijest o sve većem problemu bacanja hrane, a posebno u svjetlu rasta cijena i nestašice hrane, u posljednje su vrijeme sve glasnije rasprave treba li ukinuti ili modificirati oznaku “najbolje upotrijebiti do” na prehrambenim proizvodima, piše N1.
Proizvođači već desetljećima koriste iste, unificirane oznake kojima se označava sigurnost i kvaliteta proizvoda za konzumaciju. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu piše da je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) razvila vodič za pomoć proizvođačima hrane prilikom donošenja odluke o primijeni oznake “upotrijebiti do” ili “najbolje upotrijebiti do”.
Pritom se prva oznaka odnosi na datum do kojeg se hrana može konzumirati, a nakon njegovog isteka se ne smije konzumirati čak ni ako nema vidljive promjene u izgledu ili mirisu. S druge strane, “najbolje upotrijebiti do” odnosi se na kvalitetu, a hrana je sigurna za konzumaciju i nakon navedenog datuma iako u tom razdoblju može doći do promjene senzorskih svojstava, primjerice, može početi gubiti okus, mijenjati teksturu i sl.
Tako se događa da kupci bacaju hranu koja je savršeno dobra za konzumaciju.
“Ljudi čitaju oznake i pretpostave da se hrana pokvarila, da nije dobra za jelo i bace je. No, datumi u ovom slučaju ne znače da proizvod više nije jestiv”, objasnila je stručnjakinja za hranu Patty Apple za AP.
Ta je oznaka u širu upotrebu ušla sedamdesetih godina prošlog stoljeća kako bi se odgovorilo na zabrinutost kupaca za kvalitetu proizvoda. Budući da ne postoje stroge zakonske smjernice oko određivanja roka, proizvođači sami procjenjuju do kad će njihov proizvod biti svjež. U SAD-u jedino adaptirana mlijeka za bebe ne smiju nositi takvu oznaku, nego smiju koristiti samo “upotrijebiti do”.
Cijeli članak pročitajte klikom ovdje.