VINSKA POSLA

Berba grožđa u Međimurju ide prema kraju. Evo što kaže agronom Čižmešija…

Autor: Stjepan Mesarić Foto/Video: Stjepan Mesarić
- Advertisement -

Zaista polako zbog vremenskih neprilika ovogodišnja berba grožđa ulazi u završnu fazu i do sada je pobrano oko tri četvrtine ukupnih površina i po svemu sudeći rezultati će biti dobri, o čemu se govorilo i na berbi oglednog pušipela na imanju obitelji Horvat u Svetom Urbanu.

Umirovljeni vinogradar Vladimir Horvat rekao je kako nikada pušipel, (ranije moslavac i šipon) nije imao tako kvalitetne pokazatelje kao jesenas, jer u sladori bili preko 16 posto, kiseline oko 7,1 posto, a kvaliteta bobica savršena. A stručni osvrt na dosadašnji tijek berbe daje nam dipl.ing.agr, Marijan Čižmešija, viši stručni savjetnik u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede u Čakovcu.

– U tijeku je berba sorata kasnije epohe dozrijevanja; rajnski rizling, Pušipel, Graševina, Cabernet sauvignon i slično. Ostale sorte uglavnom su pobrane. S berbom se krenulo desetak dana ranije nego prošle 2021. godine. Osnovni parametri koje pratimo u grožđu tijekom dozrijevanja, a to su šećer, kiselina, ph i fenolna zrelost su zadovoljavajući kao i prinosi i vidljivo je kako suša tijekom ljeta nije utjecala na prinose. Kiša koja je padala proteklih dana moguće će utjecati na pojavu bolesti kao što je siva plijesan te će vinogradari morati i o tome voditi računa prilikom berbe i prerade grožđa. Obilazeći minulih dana vinograde i vinogradare vidjeli smo kako su ove kasne sorte, poglavito Cabernet sauvignon, Šipon, Chardonay, Gemay i Pušipel kao i graševina vrlo kvalitetni i dobrog uroda, a sama berba mogla bi se obaviti u naredna dva do tri tjedna.

Moguće je kako će neki od moćnijih vinogradara imati kasnije i izborne berbe za spremanje odnosno stvaranje predikatnih vina koja su vrlo cijenjena kod istinskih poznavatelja vina i proizvođačima dopuštaju držanje visokih cijena za takve bisere i stoga dobru i zasluženu novčanu dobit kao i stjecanje visokog ugleda u struci i kod potrošača.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još