U Prelogu održana online radionica iz projekta ENES-CE

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

U sklopu projekta ENES-CE, dio kojega je i Grad Prelog, u četvrtak 22. travnja, održana je radionica, u koju su se mogli uključiti svi zainteresirani stanovnici Preloga, pod nazivom “Uključi se u ko-kreiranje energetske tranzicije svoga grada i budi dio nositelja promjena!”. Radionica je održana u  suradnji Grada Preloga te Međimurske energetske agencije d.o.o. i Zelene energetske zadruge. Radionica se provela u sklopu jedne od projektnih aktivnosti projekta ENES-CE – Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji sa građanima, a radi se o ukupno petoj radionici za građane u sklopu svih projektnih aktivnosti.

Radionica se održala kao online događaj kako bi se istoj moglo priključiti čim više zainteresiranih građana. Na početku, nakon pozdrava organizatora, Maja Bratko, viša stručna suradnica u MENEA-i, prisutnima je predstavila projekt ENES-CE i njegove aktivnosti. Miroslav Hržić, voditelj ovog projekta za Grad Prelog, predstavio je viziju razvoja i energetskog razvoja Preloga do 2030. godine i dalje te mjere i aktivnosti definirane u novoizrađenom SECAP-u (Akcijski plan održivog energetskog razvoja i klimatskih promjena) Grada Preloga.

Nakon uvodnih prezentacija, Maja Katić iz Zelene energetske zadruge predstavila je proces osnivanja energetske građanske udruge s obzirom na to da je to jedna od glavnih aktivnosti samog projekta i jedna takva se planira osnovati i u Prelogu. Kako bismo potaknuli prisutne građane na suradnju, u dijelu radionice rezerviranom za grupni rad, isti su iznijeli svoje ideje i vizije djelovanja buduće građanske energetske udruge. Nakon grupnog rada, zaključak je bio da u Prelogu postoji grupa entuzijasta koji su spremni raditi na osnivanju i funkcioniranju građanske energetske grupe te da za istu postoji potreba.

Glavni cilj projekta ENES-CE – Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji sa građanima, je aktivno uključivanje građana u procese planiranja te izrade planskih i strateških dokumenata koji se odnose na sektor energetike. Na taj će se način doprinijeti održivom regionalnom razvoju i to putem osnivanja građanskih energetskih grupa koje će jedinicama lokalne samouprave pružati pomoć i potporu (bottom-up princip) kod planiranja i kasnije implementacije energetskih strategija i planova.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Dora Kovačić i Pavla Podgorelec ponos su Gospodarske škole Čakovec

Iz Gospodarske škole Čakovec ponosni su na Pavlu Podgorelec,...

Naše heroine s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem

Na jučerašnjoj svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije župan Matija...

Članice Društva žena Mursko Središće dale povjerenje Nadi Turk da im bude predsjednica

Članice Društva žena Mursko Središće, jedne od najagilnijih udruga...