ZLATNE VIJESTI S DECANTERA

Sauvignon vinarije Štampar u Londonu ovjenčan zlatom s čak 95 bodova

Autor: Miljenko Ovčar Foto/Video: Miljenko Ovčar
- Advertisement -

Vinska kuća Štampar danas je na Mađerkinom bregu organizirala prigodno druženje povodom zlatne medalje koja im je pripala na najvećem i najuglednijem svjetskom ocjenjivanju vina Decanteru u Londonu. Među 18.244 uzorka vina iz 54 zemlje svijeta njihov Sauvignon 2021. tamo je osvojio zlato s 95 bodova, što je najsjajnije od ukupno 6 odličja koliko su ukupno dobili (još 1 srebro i 4 bronce). Tako su upotpunili svoju zbirku odličja s ovog prestižnog ocjenjivanja u kojoj je sada 15 medalja. Kvalitetom su se iskazali i drugi međimurski vinari koji se iz Londona vraćaju s ukupno 25 medalja (2 zlatne, 6 srebrnih, 17 brončanih) o čemu će više biti rečeno na sutrašnjoj konferenciji za novinare u Štrigovi.

Slavlje na Mađerkinom bregu okupilo je poznata imena eno-gastronomske scene, kao i društvenog života našeg kraja te mnoštvo ljubitelja vrhunske kapljice. Tvorac zlatnog Sauvignona David Štampar za naš je portal pojasnio koliko je ovo veliko priznanje.

-Najjednostavnije rečeno, granica zlata na Decanteru je mnogo viša nego na drugim ocjenjivanjima vina. Bodovi koji na drugim ocjenjivanjima donose zlato na Decanteru su dovoljni tek za broncu, dok je za zlato potrebno barem 95 bodova, a 97 za platinasto odličje. Na Decanter svi dolaze kako bi testirali svoju kvalitetu u najjačoj mogućoj svjetskoj konkurenciji i zato je ovo zlato, koje smo ponovili nakon pjenušca Urban White iz 2020., za nas tako veliki uspjeh, ponosno nam govori Štampar.

U svijetu se ističe nekoliko pozicija na kojima uspijevaju vrhunski sauvignoni, a vi ističete Međimurje kao predvodnika.

-Ne samo Međimurje, nego regija koja obuhvaća zagorsko i plešivičko vinogorje, kao i Štajersku u Sloveniji te Steiermark u Austriji. To je uz Novi Zeland i francuski Alsace i Loire treća točka u svijetu koja daje najbolje sauvignone. Obično nas se stavlja na treće mjesto, ali po mojem mišljenju imamo sve potencijale postati vodeća pozicija za proizvodnju vrhunskih sauvignona. Kod nas prevladavaju voćniji, cvjetniji sauvignoni u kojima se češće osjeća bazga i rjeđe pokošena trava. Mi to intenziviramo s tri berbe, prvom kada je grožđe skroz zeleno za aromatiku, zatim srednje zrelo za potenciranje okusa i finalna kojom dobivamo alkohole i zaokružujemo punoću okusa, pojašnjava nam David čaroliju okusa koja se brižno stvara u njihovoj vinskoj kući.

Je li ovo najbolji sauvignon koji ste proizveli ili postoji prostor i za korak dalje?

-Biti će teško ovo premašiti. U pitanju je mlado vino s kojim smo postigli vrhunac, svojevrsni svjetski rekord. Svakako težimo tome da budemo još bolji, pa smo počeli raditi i na nekim odležanim sauvignonima koje spremamo za sljedeću godinu, najavio je planove za budućnost naš sugovornik.

Nakon kratkog službenog programa brojni su gosti uživali u zlatnom Sauvignonu te sljubljivanju vina s gastronomski specijalitetima, uz odličan zabavni program.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još