Nikola Novak: Smatram da se mnogo više trebamo okrenuti mlađim generacijama

Autor: Foto/Video:
- Advertisement -

Rajko Ostojić, Gordan Maras, Nikša Vukas..duga je lista SDP-ovaca koji su preko noći postali bivši, a ne tako davno bili su među vodećim ljudima stranke. Posljedica je višemjesečnog unutarstranačkog obračunavanja u kojem su deblji kraj izvukle pristaše nekadašnjeg predsjednika Davora Bernardića, ali je veliko pitanje kako će se nove podjele odraziti na rejting stranke koji je u nezaustavljivom padu. Bura u zagrebačkoj organizaciji nije se u takvoj mjeri osjetila u međimurskom SDP-u gdje je raščišćavanje započelo nakon lokalnih izbora, a kod povjerenika stranke Nikole Novaka provjerili smo dokle se došlo i kako gleda na izbacivanje članova u Zagrebu?

-Bolja je definicija da im nije produženo članstvo, odnosno nisu ponovno upisani u stranku. Ne mogu detaljnije govoriti o toj situaciji, jer kolege u Zagrebu mnogo bolje od mene znaju kakvo je stanje na terenu. Međutim, ako je Predsjedništvo stranke imenovalo povjerenika koji je, potom, temeljem postavljenih kriterija donio takvu odluku siguran sam da se ona zasniva na utemeljenim razlozima. Koliko znam sa svim članovima koji više nisu u stranci razgovor je obavio predsjednik Grbin i osobno im priopćio razloge. Je li bila u pitanju određena pasivnost, neispunjavanje članskih obveza ili su neki otvoreno radili protiv stranke ne mogu reći, ali temeljem svega nabrojenog vjerujem da se radilo o dobroj procjeni. Kada je u pitanju zagrebačka organizacija već duže se pričalo o povezanosti pojedinih članova s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Bandićem i njegovom strankom, neki su temeljem toga bili zaposleni u gradskoj upravi i poduzećima te naravno nisu bili kritični prema izvršnoj vlasti, a nije primjereno da se nečiji rad ne kritizira kada je to potrebno zato što si dio tog sistema. Mislim da to nije u redu i ako se odluka temeljim na takvim razlozima i meni je prihvatljiva.

U međimurskom SDP-u nije raspušteno članstvo, ali su raspuštena vodeća tijela županijske organizacije. Kada očekujete provedbu unutarstranačkih izbora kroz koje će se konstituirati i vodeća tijela SDP-a u Međimurju?

-Kao i na drugim područjima, tako i u ovom segmentu vlada određeno zatišje zbog ljetnih praznika, pa trenutno nema većih stranačkih aktivnosti. Dio ljudi je na godišnjim odmorima tako da je realno očekivati nastavak procesa stabiliziranja stranke krajem kolovoza. Sve što je potrebno odraditi za unutarstranačke izbore na razini lokalnih i županijske organizacije provesti ćemo na vrijeme, unutar roka od 180 dana po završetku lokalnih izbora. Naravno, svemu tome prethodi odluka Predsjedništva SDP-a o provođenju izbora u svim organizacijama stranke diljem države, a potom započinje redovna procedura čiji završetak možemo očekivati potkraj godine.

Bez obzira što trenutno nema mnogo stranačkih aktivnosti, zasigurno razgovarate s kolegama o stanju u stranci. Kakvim ga ocjenjujete?

-Stanje nije dobro, to su pokazali i nedavni lokalni izbori čijim su rezultatima razočarani mnogi naši članovi. Izgubili smo načelnike u Općinama Kotoriba i Goričan, a posebno je bolan poraz u Gradu Čakovcu. S druge strane drago mi je što su naši načelnici u Općinama Štrigova i Sveti Juraj na Bregu uvjerljivo potvrdili svoj dugogodišnji dobar rad novim mandatima, a i u Općini Nedelišće sam ja naslijedio načelnika Daniu čime se ovdje ponovno potvrdila snaga naše općinske organizacije i povjerenje koje uživamo među biračima. Nažalost, više nemamo ni predsjednika Županijske skupštine, ali je Mario Medved izabran za potpredsjednika, dok smo gubitke predsjednika Općinskih vijeća u Podturnu i Donjem Kraljevcu, djelomično kompenzirali u Šenkovcu gdje sada imamo predsjednicu. U padu smo i prema broju općinskih i gradskih vijećnika, što je djelomično uzrokovano i novim zakonom koji je generalno smanjio broj vijećnika, tako da smo, po tom pitanju, rasli u Općinama Belica i Štrigova. Sve to pokazuje da se trebamo konsolidirati, posložiti stanje u tim organizacijama, dovesti nove ljude i dati im priliku. Dobar primjer za to je Grad Prelog gdje smo formirali samostalnu listu koja je osvojila jedan mandat, ali je okupljena perspektivna i mlada ekipa koja iza sebe nema nikakve repove, niti je sudjelovala u bilo kakvim unutarstranačkim sukobima. Mislim da je to ispravan put i model koji ćemo ubuduće mnogo više primjenjivati u svim našim organizacijama, posebno tamo gdje već duže ne postižemo dobre rezultate, niti pokrećemo ozbiljnije inicijative.

Glavni odbor je, prije nekog vremena, donio odluku o isključenju iz stranke dotadašnjeg predsjednika međimurskog SDP-a Mladena Novaka. Je li on prihvatio takvu odluku ili se žalio i postoje li još neki članovi kojima, možda, prijeti takva sudbina?

-Nisam već duže vrijeme kontaktirao s dosadašnjim predsjednikom, tako da mi nije poznato je li podnio žalbu na odluku Glavnog odbora. Mislim da se ni ne može žaliti na odluku Glavnog odbora. Očekujem da će i dalje biti politički aktivan, jer je član Županijske skupštine, a vidjet ćemo hoće li pronaći neki novi prostor političkog djelovanja. U tome mu želim sve najbolje i mnogo uspjeha. Koliko je meni poznato nije bilo prijepora oko nekih drugih članova, niti razgovora o mogućim isključenjima. Možda postoje kuloarska nagađanja, ali službenih aktivnosti u tom pravcu nije bilo, niti se, koliko znam, ne planiraju.

Prema posljednjem istraživanju preferencija građana SDP se nalazi iza platforme Možemo. Mislite li da posljednji potezi vodstva stranke vode prema njenom oporavku?

-Mislim da potezi koji se vuku idu u smjeru raščišćavanja problema i odnosa koji su opterećivali rad stranke. Članovi koji više nisu u SDP-u radile su protiv stranke i ne treba čuditi što je rezultat takav kakav je. Nadam se da smo sada došli do nekakvog dna što se tiče podrške građana, da nam rejting više neće padati, ali to, prije svega, ovisi o nama. O tome hoćemo li se konsolidirati te zagovarati i osmisliti neke nove politike bliske građanima. Mislim da se SDP mnogo više treba okrenuti mlađim generacijama i profilirati na taj način. Treba prepoznati njihove potrebe i pokrenuti programe koji će njima pomoći. Sufinanciranje vrtića, produženi boravak u školama, stipendiranja studenata, pomoć pri zaposlenju, subvencioniranje izgradnje obiteljskih kuća i najma stanova, oslobađanje od plaćanja poreza na dohodak i druge slične. Sve te politike treba ujednačiti na razini cijele zemlje i napraviti plan za ljude koji žele ostati u Hrvatskoj te ovdje graditi i stvarati. Mislim da bi nam to donijelo mnogo veću podršku uz koju bi, samostalno ili u koaliciji s drugim srodnim strankama, mogli preuzeti vlast i provesti te programa i pokazati da smo kvalitetniji od stranaka desnice.

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još