Započeli su Dani otvorenih podruma ili, točnije rečeno, mi Međimurci i naši gosti u ‘Velikom smo vinskom tjednu’, tjednu kada će se u naše kupice ulijevati najbolja hrvatska vina pozlaćena na nedavnom ocjenjivanju u Restoranu Terbotz, a ona će potom kliziti kroz naša grla te u našim tijelima stvarati božanstveni užitak. Među vinima koja će članovi ‘Hortus Croatiae’ u izobilju ‘trucati’ od kleti do podruma i kušaonica,od 3. do 6. lipnja,biti će ona iz podruma Vinarije ‘Horvat’ iz Svetog Urbana. Upravo pred svetkovinu međimurskih vina predstavljamo Vinariju Horvat iz Svetog Urbana, koja je između ostaloga poznata kao uzgojitelj i čuvatelj trsova i vina zaštićene međimurske sorte Pušipel, sorte koja međimurska vina podiže na sam vrh hrvatskih, ali i europskih vina. Onda neka priča krene, kao podrška Horvatovima i vinosmjer ljubiteljima najbolje od svih kapljica na svijetu.

U početku bijaše teško ali jako izazovno
U početku Vinska kuća Hudin-Horvat, pak OPG Horvat, zatim Vinarija Horvat, a danas Vina Horvat iz Svetog Urbana je obiteljsko vinogradarstvo i podrumarstvo smješteno u Svetom Urbanu središnjem dijelu štrigovskog kraja na samom sjeverozapadu Hrvatske. Horvatovi se ozbiljno vinogradarstvom i vinarstvom bave od uspostave samostalne i nezavisne hrvatske domovine i danas su sam vrh međimurskog vinogradarstva. Na svojim parcelama uzgajaju, a potom u vina pretvaraju sorte pušipel, graševina, pinot bijeli, rizling rajnski, muškat žuti i sauvignon. Vino Horvatov izbor je cuvee vino spremljeno od četiri sorte najkvalitetnijeg vina i ponos je kuće.
Prije spomenute zlatne godine zapravo i počinju projektom PUŠIPEL kada su Horvatovi izabrani da odrede površinu na kojoj će se uzgajati trsovi, roditi grožđe i gdje će potom vina zoriti. Takovo povjerenje Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Međimurske županije, Ministarstva poljoprivrede i Društva vinogradara i vinara HORTUS CROATIAE obitelj Vladimira i Danice Horvat, osobito sina Roberta u potpunosti je opravdala. A to pak je osnova uspjeha klonskih cjepova trsova, vinograda i vina PUŠIPEL koje je ponos i dika međimurskog i hrvatskog vinarstva.
Zlatna diploma za vino od davnina
Mnogo su nagrada i prizanja dobila Vina Horvat u domovini i svijetu, a pred nekoliko dana njihov PUŠIPEL dobio je Zlatnu dipomu na Ocjenjivanju Vina od davnina održanom u Zagrebu, gdje je ocijenjeno 30 sorti autohtonih vina.
Vlasnik i voditelj vinarije Robert Horvat kaže kako je riječ o vinu sorte PUŠIPEL berbe 2020. iz klonske selekcije, dakle grožđe je raslo na parceli koja je pod nadzorom Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i voditelja projekta doc.dr.prof. Darka Preinera.
Vino je kvalitetno suho, s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom, sadrži 12% alkohola, ugodnog je okusa i savršene boje za ovakve sorte. Ovo vino je osvojilo Decanter WORLD WINE AWARDS-SILVER 2020. Ovdje treba naglasiti kako Horvatovi sve svoje grožđe beru ručno što svijet izuzetno cijeni.
Najskuplja međimurska butelja vina graševina
Mnogo bi prostora trebalo kada bi htjeli napisati i opisati sve nagrade Horvatovih vina, te prostor dajemo vinu, koje je posebno obilježje ne samo Vinarije Horvat nego i cjelokupnog međimurskog vinarstva, a moguće i naše domovine, a priča započinje ovako:
Ovogodišnji 14. travanj (2021. godine) povijesni je za Vinariju HORVAT u Svetom Urbanu, ali i za ukupno međimursko ali i ukupno hrvatsko vinarstvo.
U ovoj uglednoj vinariji toga je dana napunjeno tristotinak buteljki kvalitetnog polusuhog vina naziva ‘279 graševina barique-kasna berba 2018.’.
Vino je iznimne kakvoće koje sadrži 14% alkohola, 8 grama ostatka sladora te zavidnih 7 g kiselina.
Zanimljiva je brojka 279 koja govori kako je od rezidbe do berbe proteklo 279 dana, kako je vino dozrijevalo u barique bačvi 279 dana, u podrumu koji se nalazi na 279 metara nadmorske visine, na kućnom broju obitelji Horvat Sveti Urban 279.
I sada ono najzanimljivije, cijena butelje ovog savršenog vina iznosi 279 kuna. Isto tako Horvatovi će u prodaju staviti 279 butelji dok preostale ostaju u arhivi te za degustaciju u vlastitoj kušaonici. Ovo je najviša cijena koju je ostvarilo jedno međimursko, a moguće i hrvatsko vino na tržištu. Vlasnik vinarije Robert Horvat kaže kako prodati ovo vino uopće neće biti problem.
Horvatovi jedva čekaju da završi ovo pandemsko nevrijme te da mogu u svojem novouređenom podrumu i kušaonici svojim vinima i domaćim delicijama poslužiti sve oni koji žele osjetiti bajkovitost i ugodu prelijepe Štrigove i Svetog Urbana ‘hrama’ međimurskih visokokvalitetnih vina.
