NEIZVJESNA SUDBINA

ˈZamirisale su im pare, a općinsko vijeće su zaobišli!ˈ

Autor: MĐ Foto/Video: MĐ, Nacional.hr
- Advertisement -

Aktualni sat 8. sjednice Općinskog vijeća Općine Pribislavec održane 23. svibnja 2022. godine počeo je i završio burno. Samo dan prije, općinski vijećnici saznali su da dvorac Feštetić prelazi u ruke Međimurske županije. Ovom temom aktualni sat otvorio je vijećnik Elvis Horvat koji je potom demonstrativno napustio sjednicu.

– Zanima me kako je došlo do toga da školski odbor Osnovne škole Vladimira Nazora Pribislavec ima pravo da daruje naš kaštel Međimurskoj županiji?! Četiri osobe dale su nekom drugom nekretninu vrijednu desetke milijuna kuna! Ovo je najveća kazna za sve mještane općine. Umjesto da od toga imamo koristi i benefite, mi objekt nulte kategorije dajemo nekom drugom. Ugovorom o razduživanju dobili smo NIŠTA, ništa smo dobili ni zaobilaznicom. Ne vjerujem da je sve ovo prošlo prešutno. Ako četiri osobe iz školskog odbora mogu odlučiti o ovako vrijednom objektu, onda ja više ovdje nemam što raditi. Ja bih zato napustio ovaj skup i zatražio izvanrednu sjednicu sa županom Matijom Posavcem.

Vijećniku je pokušao odgovoriti načelnik Matija Ladić, no vijećnik je u međuvremenu otišao.

– Da, Županija je uputila zahtjev o darovanju objekta s pripadajućim dvorištem i terenom prema školskom odboru i taj je prijedlog prošao s četiri glasa da i tri protiv. Što se tiče vlasništva kaštela, moram napomenuti, budući da se posljednjih dana šire dezinformacije, on nikad nije pripadao Općini Pribislavec. On je u vlasništvu Osnovne škole Vladimira Nazora. Prije nego sam postao načelnik mnogo se govorilo o obnovi, no sve je to bio skup lijepih želja. U ovom trenutku imamo priliku da konačno pokrenemo obnovu dvorca. Ona stoji 50 milijuna kuna, a izrada projektne dokumentacije milijun kuna. Mislim da je Županija kao takva sposobnija realizirati taj projekt, a kaštel opet nije lego kockica. Nitko ga ne može odmontirati i odnijeti iz Pribislavca. Ako Županija postane njegov vlasnik, jedino što se može dogoditi je to da će se obnoviti i postane ono što i zaslužuje, rekao je odlučno M. Ladić.

U raspravu su se uključili i drugi vijećnici, a vijećnika N. Pintarića zanimalo je zašto općina nije ta koja bi samostalno obnovila dvora? Riječ je opet preuzeo načelnik Ladić.

– Racionalno, je li općinski proračun spreman podnijeti financijsko opterećenje od oko 7 milijuna kuna, uz milijun kuna troškova projektne dokumentacije? Da ne pričam o izvantroškovničkim radovima i plaćanju po situacijama. Kako da to izvedemo, a opet, što ako projekt ne prođe? Dvorac će i dalje trunuti, nastavio je načelnik Ladić.

U raspravu se uključila vijećnica Dina Korent.

– Vjerujem da operativne kapacitete imamo i to možemo napraviti samostalno. Nije problem prijaviti i napisati projekt, već kako osigurati sredstva do povrata prvih sredstava. Možemo uzeti kratkoročni kredit što je velika mogućnost. Nisam još upućena, ali zanima me da li je odbor uopće razmišljao da objekt prijeđe u vlasništvo općine ili pak opcija suvlasništva? Ono što će se desiti je da mi novce od toga nećemo vidjeti. Niti od konferencijskih dvorana, niti od motela niti svih drugih događaja, sve to ide u županijski proračun. Mi opet nemamo kafiće, slastičarne i restorane gdje bi naši ljudi uz to mogli zarađivati. Naša je korist jedino to ako se tamo zaposle naši ljudi. Jedina korist je nešto novaca od poreza za lokalitet, ali kako god bilo, izgubit ćemo puno, naglasila je Korent.

Vijećnike je mučio postupak škole koja je sazvala školski odbor i preko noći potpisala ugovor o prelasku kaštela u vlasništvo Županije, čime je Općinsko vijeće Općine Pribislavec u potpunosti zaobiđeno. Nezadovoljstvo je izazvala i činjenica da općina nije bila opcija škole kojoj bi se prepustio kaštel. U točke dnevnog reda tako je uvrštena još jedna, a tiče se pitanja kaštela. Usuglasili su se vijećnici da sazovu hitan izvanredni sastanak sa Županijom kako bi riješili pitanje Općine i njezinog udjela u vlasništvu kaštela. No ne žele općinski vijećnici razgovor s pročelnicima ili drugim namjesnicima, već glavom i bradom, samim županom Matijom Posavcem.

Rasplet ove situacije bit će poznat tek nakon sastanka.

- Advertisement -

Podijeli:


Najnovije

Pročitajte još