POLICIJA REGULIRA PROMET

Užas na međimurskim cestama! Došlo je do dvije prometne nesreće, u obje stradala divljač

Autor: medjimurski.hr Foto/Video: Pixabay/Ilustracija
- Advertisement -

U utorak između 18 i 18.30 dogodile su se prometne nesreće u kojima su pregažene srne.

Jedna nesreća dogodila se između Preloga i Sv. Križa (pri ulazu u Sv. Križ). Do druge je došlo između Male Subotice i Čakovca, na početku obilaznice prema Čakovcu.

Očevici kažu kako su “prizori užasni”.

Doznajemo kako je prva srna savijena (vjerojatno joj se kičma strgala) kraj ceste. Vozač jako brzo vozio, a druga leži mrtva nasred ceste te policija regulira promet.

– Kako bi se izbjegle prometne nesreće i  neugodnosti  zbog šteta koje nastaju naletom vozila na divljač, potrebno je pridržavati se prometnih propisa glede ograničenja brzine kretanja vozila, predviđati moguće opasnosti i pratiti znakove upozorenja „divljač na cesti“, koji označavaju područje na kojima divljač često prelazi preko ceste – ranije su istaknuli iz PU međimurske.

Naime, divljač u svojoj dnevnoj i sezonskoj migraciji prelazi prometnice svih kategorija, od lokalnih cesta pa čak do autocesta, čime se povećava opasnosti od naleta vozila na divljač. Tijekom cijele godine policija evidentira takve štetne događaje u prometu, a posebno je to izraženo u hladnije doba godine, odnosno tijekom jeseni i zime.

Za štetu trećim osobama nastalu na javnoj cesti zbog naleta na divljač odgovara se po osnovi krivnje, odnosno odgovornost za štetu nastalu na vozilu koju prouzroči divljač, snosi (sukladno odredba Zakona o cestama i Zakona o lovstvu):

  • vozač ako se utvrdi da je upravljao vozilom protivno odredbama propisa kojima je uređeno područje o sigurnosti prometa na cestama i postojećim prometnim znakovima izričitih naredbi;
  • sukladno odredbama Zakona o cestama, pravna osoba koja upravlja javnom cestom, odnosno koncesionar odgovara za nastalu štetu na javnoj cesti, ako javna cesta na zahtjev osobe koja gospodari lovištem, nije označena prometnom signalizacijom i opremom sukladno posebnim propisima;
  • lovoovlaštenik na čijem je lovištu nastala šteta ako se utvrdi da je šteta nastala zbog provođenja lova.

– Kako bi se spriječili ovakvi događaji, upozoravamo vozače da tijekom vožnje obrate pažnju na postavljenu prometnu signalizaciju, koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti. Pojava divljači na našim prometnicama najučestalija je u ranim jutarnjim i večernjim satima – poruka je policije.

Apeliraju na sve sudionike u cestovnom prometu da prilagode  brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti te da poštuju prometna pravila i postavljenu prometnu signalizaciju kako bi sigurno stigli na svoja odredišta. 

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Lopov (22) iskoristio nepažnju 21-godišnjaka te mu iz novčanika ukrao 200 eura

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 22-godišnjak s...

Muškarac (64) provalio je u ugostiteljski objekt u Čakovcu, odnio je hranu i alkoholna pića

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno kako je 64-godišnjak sa šireg...

Prometna nesreća s ozlijeđenim osobama

U prometnoj nesreći koja se dogodila u utorak, 19....