POTPISAN UGOVOR

Kreću radovi na izgradnji Turističko-rekreativnog centra Ribnjak u Goričanu

Dana 2. ožujka 2021. godine potpisan je Ugovor o radovima na izgradnji Turističko-rekreativnog centra Ribnjak koji se nalazi na Šuderici u Goričanu. Vrijednost radova obuhvaćenih Ugovorom iznosi 1.808.127,81 kuna (PDV je uključen), od kojih 85 posto sufinancira Europska unija, a 15 posto Općina Goričan. Taj objekat služit će kao info točka za turiste, ali će biti uređen i kao izložbeni i interpretacijski centar kojemu je cilj poboljšati ponudu za sve posjetitelje Šuderice. U sklopu novog turističkog objekta uredit će se i natkriveno odmorište za bicikliste, tzv. smart-bike point koji će biti opremljen alatima za popravak, USB punjačem, WIFI konekcijom te mapom s osnovnim informacijama o biciklističkim rutama u okolici (ruta EuroVelo 13 – “Željezna zavjesa”). Načelnik Općine Goričan Mario Moharić rekao je da je to nastavak prvog projekta “Two rivers one goal”, čiji je prvi dio završio prije godinu dana, a bio je vezan uz stazu, rasvjetu i fitness sprave na otvorenom te još neke detalje. Ovaj drugi projekt, nastavak prvog, ukupne je vrijednosti 2,6 milijuna kuna za Goričan, a od toga je na ovaj dio oko izgradnje građevine s info punktom, stanicom za bicikle i drugim, vrijedan oko 1,9 milijuna kuna. Rok za izvedbu je šest mjeseca, no radovi će biti završeni i prije roka, do početka ljeta. Šuderica mora biti najljepši rekreacijski centar u regiji te stoga već idući tjedan potpisujemo još jedan ugovor za Šudericu. Radi se o izgradnji moderne bine, vrijednosti oko 330.000 kuna, također europskim novcima, iz fonda za ruralni razvoj. Ti će radovi biti završeni do 1. svibnja.

Goričan se može pohvaliti sa čak šest projekata iz programa Interreg Mađarska – Hrvatska, po čemu je najuspješnija općina u Međimurju. – Projekt ima veliki značaj za Goričan, za cijelo donje Međimurje, a rekao bih i za cijelo Međimurje jer nudi nove turističke sadržaje, diže kvalitetu života i pokazuje primjer dobre prakse u kvalitetnom korištenju europskih sredstava u prekograničnoj suradnji. Ovo je jedan od petnaestak projekata koji će Međimurskoj županiji dati dodanu vrijednost u privlačenju domaćih i stranih gostiju, podići će vidljivost Međimurja, a sigurno će imati učinak i za gospodarstvo – rekao je međimurski župan Matija Posavec. Ukupna vrijednost projekta Two Rivers one Goal II iznosi 888.876,76 eura uz stopu sufinanciranja Europske unije od 85 posto. Iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava na razini cijelog projekta iznosi 755.545,23 eura, dok ukupan iznos namijenjen za provedbu aktivnosti Općine Goričan iznosi 334.170,01 eura od kojeg 85 posto, odnosno 284.044,50 eura, dodjeljuje Europska unija. Iznos vlastitog sufinanciranja Općine Goričan bit će  50.125,51 eura.

Osnovne informacije o projektu

Naziv projekta: Sustainable water tourism along Mura and Drava River II

Akronim projekta: Two Rivers one Goal II

Broj ugovora: HUHR/1901/2.1.2/0028

Program: INTERREG program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Vodeći partner: Općina Goričan

Projektni partneri:

1. Općina Donji Vidovec

2. Općina Legrad

3. Općina Tótszerdahely

4. Regija Mura – Europska grupacija za teritorijalnu suradnju

Pridruženi partner:

1. Turistička zajednica Međimurske županije

Mjesto provedbe: Međimurska županija, Koprivničko-križevačka županija, Zala regija

Cilj projekta: Dodatno unaprijediti postojeću hrvatsko-mađarsku vodenu turističku ponudu i imidž odredišta koje se nalazi uz rijeke Muru i Dravu, razvijenog tijekom implementacije projekta „Two Rivers one Goal”.

Aktivnosti projekta:

1. Izgradnja turističko-sportsko-rekreacijskog centra uz ribnjak i izgradnja zgrade društvene namjene u Goričanu – u sklopu projekta će u Općini Goričan biti izgrađeni i uređeni turistički objekt na ribnjaku Šuderica, tj. uredit će se info točka za turiste, izložbeni i interpretacijski centar, odmorište za bicikle te tzv. smart-bike point koji će biti opremljen USB punjačem, Wi-Fi konekcijom i mapom koja sadrži osnovne informacije o biciklističkim rutama.

Izvođač radova na objektu: Zajednica ponuditelja BMD STIL d.o.o., PLINOSERVIS KUZMAN, ELEKTROINSTALACIJE, OBRT ZA ODRŽAVANJE I IZRADU ELEKTRIČNIH INSTALACIJA, VL. JELENA CVRLJA I TOMISLAV CVRLJA i Izolamont d.o.o.

2. Izgradnja tradicijskog etno-parka u Donjem Vidovcu – Općina Donji Vidovec će izgraditi i urediti svoj etno-park u sklopu kojeg će postaviti pet drvenih kućica veličine 11m² u kojima će biti izloženi tradicionalni alati koji će služiti u svrhu prezentacije i promocije tradicijskih obrta. Posjetiteljima će biti dostupne informacije o tradicionalnim obrtima, posebice o tradiciji ispiranja zlata.

3. Razvoj prekograničnih tematskih obilazaka brodom niz rijeke Muru i Dravu – Općina Legrad će u sklopu predmetnog projekta nabaviti ekološki prihvatljiv solarni čamac pomoću kojeg će organizirati i odrađivati turističke obilaske rijekama Murom i Dravom. Organizirat će 10 besplatnih panoramskih obilazaka brodom za minimalno 160 osoba (školska djeca, turisti, itd.).

4. Uređenje umjetnog jezera u Tótszerdahelyju – Općina Tótszerdahely će unaprijediti i nadograditi već postojeće umjetno jezero kako bi isto postalo atraktivno turistima. Oko jezera će biti postavljena mjesta za odmaranje za turiste i bicikliste te će također biti postavljena pametna solarna biciklistička točka.

5. Zajednička promocija turističkih atrakcija u sklopu projekta – zajednička promocija obuhvaća izradu kataloga, kreiranje interaktivne online mape ciljanog područja, izradu promotivnog video materijala o turističkoj ponudi razvijenoj u sklopu projekta, organiziranje događaja poput demonstracija ispiranja zlata i sl.

Najnovije vijesti

Pročitajte više