ISTUP NK NEDELIŠĆA OTVORIO RASPRAVU

Trebaju li video-zapisi spornih situacija biti dostupni nogometnoj javnosti ili samo struci?

Autor: Miljenko Ovčar Foto/Video: Ilustracija
- Advertisement -

Sudačke pogreške sastavni su dio sporta, pa tako i nogometa gdje će ih biti čak i nakon uvođenja VAR tehnologije te će neizbježno i dalje izazivati razne polemike. Uvjerio se u to i jedan od najperspektivnijih hrvatskih sudaca, naš Patrik Kolarić, koji se našao na tapeti nakon dvije sporne odluke s dvoboja Hajduka i Istre, u kojem su ga i kolege iz VAR sobe debelo ostavile na cjedilu.

I dok su previdi sudaca iz našeg elitnog nogometnog natjecanja predmet brojnih rasprava, analiza i komentara, o pogreškama koje se dešavaju u nižim rangovima natjecanja mnogo se rjeđe govori. Zbog toga se o njima vrlo često poprilično žestoko spore navijači i klubovi.

Dugo je vremena to bilo u sferi usmene predaje, ali s dolaskom digitalizacije i obaveznog snimanja utakmica županijskog ranga pojavila se mogućnost pregleda video-zapisa. Jedan takav, ukazujući na spornu situaciju, prije nekoliko dana objavilo je i NK „Nedelišće“.

Jučer se, međutim, na vrlo aktivnom FB profilu spomenutog kluba, koji je uz one NK „Poleta“ (SMNM) i Bratstva (SV) među najaktivnijima i ponajboljima u našem kraju, pojavila objava sljedećeg sadržaja:

Ovakav istup NK „Nedelišća“ je za svaka pohvalu, jer pridonosi spuštanju tenzija koje se neminovno podignu nakon svake sporne sudačke odluke, a njih je bilo i uvijek će ih biti. Međutim, baš kao što nije dobro tražiti namjeru u svakom sudačkom previdu, jednako bi loše bilo šutjeti o njima ili ih propustiti analizirati, jer to neminovno dovodi do razmišljanja kako ih se pokušava zataškati ili prikriti.

Zbog toga sam mišljenja da bi Međimurski nogometni savez na svojem FB profilu ili You tube kanalu (koji se lako može otvoriti) mogao izdvojiti prostor na kojem bi se prikazale neke od takvih situacija uz pisanu analizu nekog od iskusnijih sudaca ili delegata. Time bi se, posve sigurno, zaustavile priče o mogućem zataškavanju, a stručna bi analiza sigurno bila korisna za edukaciju navijača, klubova, igrača, pa i samih sudaca.

Pri tome, naravno, treba voditi računa da video-zapisi s utakmica županijskog ranga koji se, u pravilu, rade jednom kamerom ne mogu biti niti toliko kvalitetni, niti toliko detaljni kao što su snimke rađene s više kamera i profesionalnom produkcijom. Jednako tako, u vrijeme kada je nogometnih sudaca sve manje nije baš poticajno „kopati im oči“ za svaku pogrešku, kojih će neminovno biti, jer bi se moglo desiti da njihov broj nastavi opadati, a to neće nikome koristiti. Teško je pronaći kompromis u kojem će „vuk ostati sit, a koza cijela“, ali na tom tragu je odluka Komisije nogometnih sudaca objavljena u glasilu Međimurskog nogometnog saveza Gool:

U razgovoru s glavnim tajnikom Međimurskog nogometnog saveza Igorom Križarićem doznali smo da su Komisija nogometnih sudaca i on kao Povjerenik za natjecanje dali jasne upute delegatima utakmica o uvrštavanju svih spornih situacija u službeni zapisnik susreta. Svi sporni detalji navedeni u tim zapisnicima potom se pregledavaju te sudačka komisija većinski odlučuje radi li se o sudačkim pogreškama ili ne. Prema Križarićevim riječima uoči početka prvenstva sa svim je klubovima dogovoreno na koji način mogu objavljivati detalje s utakmica na svojim web stranicama ili FB profilima te u savezu jedino očekuju da se svi drže dogovorenog.

Ovakvom pristupu saveza ne može se mnogo toga predbaciti, ali činjenica je da, ponekad, neke sporne situacije ne uđu u službene zapisnike, čemu sam, u nekoliko navrata, osobno svjedočio. Osim toga ni navijači, ni klubovi ne preferiraju ovakve preglede video-zapisa u užem krugu, koliko god bio stručan, jer smatraju da ih se time povremeno želi učiniti „slijepima kraj zdravih očiju“. Digitalno doba sve nas nužno vodi prema prihvaćanju nekih novih standarda i kriterija, pa će se o tome i u vječitom „tihom ratu“ klubova i saveza, posebno sudačke organizacije, morati povesti računa.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još