OREHOVICA TUGUJE

Preminuo Franjo Bukal (68), dugogodišnji načelnik Općine Orehovica!

Rano jutros, nakon duge i teške bolesti, preminuo je Franjo Bukal iz Podbresta, rođen 30. ožujka 1954. godine. Bio je dugogodišnji načelnik Općine Orehovica, društveno i politički izuzetno aktivan, vrijedan član HNS-a.

Franjo Bukal bio je i strastveni lovac u Lovačkom društvu “Prepelica” u Maloj Subotici, gdje je obavljao i dužnost predsjednika.

Sprovod će se održati u subotu, 15. siječnja, na mjesnom groblju u Podbrestu, u 14 sati.

Sredinom prošle godine, načetog zdravlja, otišao je u mirovinu. Tada je naš portal obavio razgovor s njim, kojeg možete pročitati u nastavku:

‘Nakon punih 20 godina na ovoj dužnosti, Franjo Bukal odlučio je da se više neće kandidirati za načelnika Općine Orehovica. Ipak, bude li trebalo, svoje bogato iskustvo staviti će na raspolaganje svojim nasljednicima.

U Međimurskoj županiji spadate među političke veterane?

– U politiku samo ušao davne 1988. godine kada sam izabran za predsjednika Vijeća mjesnog odbora, a uz navedenu funkciju bio sam i predsjednik nogometnog kluba NK “Budućnost” Podbrest koji sam iz najnižeg ranga u 5 godina trajanja mandata doveo do mogućnosti igranja u 2. nogometnoj ligi. Četiri godine bio sam i zamjenik načelnika Općine Mala Subotica, a u prijašnjem poglavarstvu. Za načelnika Općine Orehovica izabran sam 2001.godine te navedenu dužnost obnašam već peti mandat, odnosno 20 godina na zadovoljstvo svih mještana općine. Tijekom svih ovih godina najviše truda i zalaganja dao sam za izgradnju Osnovne škole i sportske dvorane u Orehovici, izgradnju Društvenih i Vatrogasnih domova te komunalne infrastrukture te svega što je bilo potrebno da pripadnici romske nacionalne manjine imaju iste uvjete kao i većinsko stanovništvo. U romsko naselje je unatrag 10 godina uloženo više od 11 milijuna kuna povučenih iz EU fondova. Od početka mandata prioritet su mi uvijek bili vrtići, osnovna škola, studenti, žitelji slabijeg imovnog statusa i ljudi treće životne dobi.  Nadalje, znatna sredstva ulagali smo u Dobrovoljna vatrogasna društva na našem području nabavkom svih potrebnih osnovnih sredstava za djelovanje, a sve s ciljem zaštite života i imovine žitelja Općine Orehovica.

Što smatrate svojim kapitalnim postignućem u protekla dva desetljeća i žalite li zbog kakvog propusta?

– Kao najznačajniji projekt svakako bih izdvojio izgradnju nove  osnovne škole i sportske dvorane u Orehovici kojom je osnovno školstvo dovedeno na zavidnu razinu. Žalim jedino zbog projekta za koji resorna ministarstva godinama nisu imala sluha – Društveni dom u romskom naselju. Navedeni projekt nekoliko puta smo prijavljivali na natječaje, no oni nažalost nikada nisu pozitivno ocijenjeni, a obzirom da se radilo o višemilijunskim iznosima Općina Orehovica ga nije mogla provesti bez financijske potpore resornih ministarstava. 

Znači li ovakva odluka da se više nećete politički angažirati?

– Politikom se više ne mislim baviti, ali ako novom rukovodstvu zatreba bilo kakva pomoć, spreman sam je pružiti. Nakon 46 godina radnog staža vrijeme je da se posvetim svojoj supruzi, djeci, unucima i praunucima te da s njima provodim vrijeme.’

Najnovije vijesti

Pročitajte više