TAJ TREND SE SAMO NASTAVLJA

Pakiranja sve manja, a cijene ostaju iste

Autor: HRT Foto/Video: Goran Kovacic/Pixsell
- Advertisement -

Stalni rast cijena mnoge je natjerao da itekako paze što i koliko kupuju. Gledaju cijenu, a s količinom u pakiranju kao da su se pomirili. Naime, mnogi su proizvođači u prepoznatljivom pakiranju, za istu cijenu, jednostavno smanjili količinu proizvoda. Trend smanjenja količine proizvoda započeo je prije desetak godina, a najčešće je riječ o prehrambenim proizvodima, piše HRT.

Najprije se “otopila” čokolada – i to sa standardnih 100 grama na “mršavih” 80 ili čak 75. Trend se nastavio na mnogim, većinom prehrambenim proizvodima, što je primijetila većina kupaca.

– To je redovito već tako unatrag proteklih nekoliko godina, ali osobito je sad u posljednje vrijeme kako su određeni proizvođači hrane i ostalih proizvoda iskoristili priliku digli cijenu i spustili gramažu, rekao je Ivan.

Sve je umanjeno i kava, sve je umanjeno. 175, 780. Glupo, a cijene su katastrofalne, primijetila je Ane.

Umjesto naglog povećanja cijena, smanjuje se gramaža. Počelo je to prije 10-tak godina. Najprije u prehrambenoj, a onda i u drugim industrijama.

– Mogli ste pristati na to ili odbiti kupnju i ne pristati na to, međutim kupci su pristali. U međuvremenu je došlo do inflacije, do povećanja cijena i sada imate situaciju da imate manju gramažu proizvoda, a imate veću cijenu za taj isti proizvod, kazao je prodajni savjetnik Emil Pavić za HRT.

Iako taj trend traje već godinama, kupci i dalje nemaju naviku provjeravati deklaracije.

– Većina ne primijeti jer nisu sad oni smanjili dimenzije pa da to primijetite. Ali recimo ja tjesteninu sam dugo kupovala u uvjerenju da kupujem 500 grama, a onda sam tek na ambalaži vidjela da je 400 grama, rekla je Ana Knežević, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

Goran Palčić novi trener Vidovčana

50-godišnji nogometni trener Goran Palčić iz Đelekovca (u sredini)...

U ponedjeljak u Čakovec stižu ptujski ‘Kurenti’!

Prve fašničke aktivnosti ove godine počinju već u ponedjeljak,...

Ovi auti najčešće sudjeluju u prometnim nesrećama u Hrvatskoj!

U petak se Hrvatskom proširila snimka prometne nesreće u...