ULAGANJA

Međimurska županija pripremila 158 projekata vrijednih preko 3 milijarde kuna

U petak, 5. ožujka, 2021. godine u Varaždinu je održan treći koordinacijski sastanak župana pet županija na sjeveru Hrvatske na kojem su se definirali detalji skorog sklapanja i potpisivanja Razvojnog sporazuma s Vladom Republike Hrvatske, koji će omogućiti prijavu na natječaje za apliciranje sredstava fondova Europske unije i realizaciju prijavljenih projekata.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako je iz Međimurske županije, zahvaljujući odličnom radu županijske Razvojne agencije, Energetske agencije, upravnih tijela, institucija Županije, u ovome trenutku spremno čak 158 projekata vrijednih preko 3 milijarde kuna, od čega projekti vrijedni oko milijardu kuna imaju spremnu i svu projektnu dokumentaciju.

– Upravo je intencija našeg zajedničkog sastanka pet sjevernohrvatskih županija da budemo spremni i za manje i za one velike kapitalne projekte, da na taj način izvršimo pritisak da Hrvatska ne smije biti zemlja koja nema jednake šanse, jednaki pristup prema ravnomjernom razvoju svake regije, da nema jednakih i jednakijih i da jednostavno budemo adekvatno valorizirani s obzirom na spremnost projekata i investicija koje želimo realizirati na našem području – naglasio je župan Posavec.

Među 158 projekata velik dio čine daljnja ulaganja u obrazovanje, kvalitetu zdravstvene skrbi, gospodarstvo, turizam, poljoprivredu te prometnu i komunalnu infrastrukturu, kao i sustav socijalne skrbi.

Plan oporavka u financijskom aspektu Europske unije i sedmogodišnje financijsko razdoblje 2021.-2027. godine velika su šansa za daljnji razvoj Hrvatske. Župani sjeverozapadne Hrvatske iskazali su svoju spremnost na usuglašavanje prioriteta razvoja te planiranje daljnjeg sveobuhvatnog razvoja sjeverozapadnog dijela hrvatske u skladu s provedbom politike ravnomjernog razvoja svih dijelova Republike Hrvatske.

Sjever Hrvatske svojom produktivnosti, marljivošću i sposobnosti ljudima itekako je važan za gospodarstvo Hrvatske. Svih pet sjevernohrvatskih župana suglasni su da žele biti partner u što kvalitetnijem iskorištavanju sredstava iz fondova Europske unije, a planirano potpisivanje sporazuma je početak travnja. Sastanku su nazočili župani sjeverozapadne Hrvatske Radimir Čačić, Matija Posavec, Darko Koren, Željko Kolar, zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije Neven Alić i regionalni koordinatori, među kojima ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović.

Najnovije vijesti

Pročitajte više