PRAPORČAN SLAVI SVOG ZAŠTITNIKA

Leopoldovo proštenje i Dan naselja uz vjersko zabavni program

Autor: Stjepan Mesarić Foto/Video: Stjepan Mesarić
- Advertisement -

Ove druge subote u svibnju, dakle sutra 14. svibnja u naselju Praporčan koje se nalazi u Općini i Župi Selnica biti će svečano, pobožno i zabavno. Ovo, jedno od najmanjih, ali najljepših naselja u selničkom kraju sutra slavi blagdan Svetog Leopolda Bogdana Mandića, od pred nekoliko godina zaštitnika ili patrona sela i njegovih žitelja. Proštenje u Praporčanu započinje u 17 sati proštenjarskom Svetom misom kod Leopoldovog poklonca koji se nalazi pokraj novog Društvenog doma.

Po završetku mise, DVD Selnica, Općina Selnica i Mjesni odbor Praporčan organiziraju zabavu za sve proštenjare i posjetitelje uz živu glazbu, jelo i piće. Reklo bi se proštenje po starinskim običajima, a organizatori pozivaju sve žitelje naše županije i domovine da dođu s njima skupa proslaviti proštenje i družiti se u ljepoti krajolika i okruga kapelice (poklonca) i Društvenog doma.

Prvi Dan naselja i prvo proštenje na čast i spomen hrvatskog sveca Leopolda Bogdana Mandića kojeg su mještani za patrona izabrali na Zboru mještana, održani su u subotu 12. svibnja 2018. godine. Tom priliko lijepi poklonac s kipom sveca i svetu misu predslavio je ondašnji župnike velečasni Tomislav Leskovar u zajedništvu s umirovljenim župnikom velečasnim Josipom Horvatom, dok je prigodni govor imao Ervin Vičević uz Obitelj Škvorc najzaslužnija osoba za preporod naselja koje je do tada bilo prosječno ‘brežno selo’.

Danas je Praporčan lijepo uređena sredina, razvija se, a i mladi ostaju na rodnoj grudi jer uvjeti su sada dobri, jer Općina Selnica maksimalno pomaže u izgradnji i održavanju komunalnu infrastrukturu i obrazovanje djece te skrbi o starijim i nemoćnim osobama. Obitelj Škvorc, svi mještani, župnik Mario Križanac, načelnik Vičević i revi vatrogasci sve nas pozivaju na proštenje koje će nakon dvogodišnje apstinencije zbog COVIDA19 ponovno biti radosno.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još

‘Žibeki’ posjetili policijsku upravu međimursku

U sportskoj dvorani i dvorištu policijske uprave mališani su...

Utrka Grada Čakovca održat će se tek narednog tjedna

Utrka Grada Čakovca koja se trebala održati danas s...

Pohvale koje gode, ali strpljenja…

- Medjimurski.hr i autor priloga Mladen Grubić, a čini...