KAPELICA SVETE JELENE

Kapelica nije zaboravljena!

Autor: MĐ Foto/Video: MĐ
- Advertisement -

Iako se tijekom sjednice Općinskog vijeća Općine Šenkovec govorilo o zatvorenim vratima kapelice Sv. Jelene, jedinog povijesnog spomenika nulte kategorije u Međimurju, u službenom očitovanju Muzeja Međimurja naglašava se da je kapelica otvorena za sve posjetitelje.

Ravnateljica muzeja Maša Hrustek Sobočan osvrnula se na tvrdnje općinskih vijećnika i naglasila sljedeće:
– Kapelica svete Jelene u Šenkovcu otvorena je za posjet svim posjetiteljima svakog dana u tjednu od ponedjeljka do petka tijekom radnog vremena Muzeja Međimurja. Nažalost, zbog manjka zaposlenika, posjet kapelici potrebno se unaprijed najaviti na telefon ili e-mail muzeja (040/313-499 ili email: mmc@mmc.hr).


Podsjetimo, crkveno svetište kapelice Sv. Jelene oslikano je gotičkim zidnim slikama iznimne vrijednosti tijekom 14. stoljeća, koje nastaju nadahnute sjevernotalijanskim modelom slikarstva. Danas je kompleks pavlinskog samostana Svete Jelene u Šenkovcu složeno arheološko nalazište koje se sastoji od očuvane arhitekture nekadašnjeg svetišta crkve i arheoloških ostataka arhitekture samostana, lađe crkve i grobnice Zrinskih. Kapela je obnovljena i prezentirana na muzejski način, a nalazište je u cijelosti arheološki istraženo.
O povijesti kapelice više je moguće saznati uz stručno vodstvo tijekom posjeta.


- Advertisement -

Podijeli:


Najnovije

Pročitajte još