JOŠ O SLUČAJU ANE NOVAK I NJEZINE MAJKE U ŽUPANIJSKOJ BOLNICI ČAKOVEC

Hoće li župan Matija Posavec smijeniti ravnatelja Igora Šegovića?

Autor: Medjimurski.hr Foto/Video: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell, Ana Novak, Facebook
- Advertisement -

Nakon posljednjeg “izvanrednog događaja” koji se zbio u Županijskoj bolnici Čakovec, o čemu je naš portal Medjimursk.hr pisao u subotu, 21. siječnja 2023. godine u jutarnjim satima, a kasnije i svi drugi elektronski i tiskani mediji u Međimurju i Hrvatskoj, očekivali smo da se o svemu očituje i župan Matija Posavec.

Međimurska županija je, naime, osnivač Bolnice, a župan najodgovornija osoba, preko većine koju ima u Upravnom vijeću, za njezino funkcioniranje. U subotu u večernjim satima svoj odgovor uz ispriku (ako je istina da se sve ono dogodilo) oštećenima i javnosti uputio je ravnatelj ŽBČ dr. Igor Šegović.

No, malo je čudno da se o svemu nije oglasio, a ni sazvao konferenciju za novinare, župan Posavec, koji je uostalom i doveo dr. Šegovića na mjesto ravntelja ŽBČ. Čudno zato jer Posavec inače saziva konferenciju za novinare kad pojedinim grupama umirvoljenika daje pomoć od 2 eura za ulaznice na gradsko kupalište u Čakovcu ili kad otvara okretište, ili kad potpisuje neke ugovore…, a kad se pojavi ovakav slučaj kao sada u Bolnici, onda šuti ko zaliven.

S obzirom da se do sinoć (nedjelja) nije oglasio, uredništvo portala Medjimurski.hr ga je zamolilo da odgovori na neka pitanja vezana uz slučaj Ane Novak iz Pribislavca i njezine majke, koja je nakon boravka u Bolnici došla kući bolesnija nego je tamo išla. Pokretna žena sada je gotovo nepokretna.

Nakon sat i pol vremena župan je odgovorio da će nam na pitanja danas ujutro (ponedjeljak) odgovoriti pročelnica UO (vjerojatno gospođa Sonja Tošić Grlač). Na to smo mu odgovorili da ne tražimo njezin odgovor niti statističke podatke, nego njegovo mišljenje i stav o “izvanrednom događaju” kakvih je sve više.

Odgovorio je da će vidjeti ujutro kad sve poslože.

Danas (ponedjeljak) ponovo kontaktiramo, obećaje da će poslati za 20 minuta. Zovemo nakon sat i pol i tada je samo odgovorio da šalje što ima. I evo što je poslao: hladan politički pamflet bez imalo empatije prema oštećenima.

ŠTO JE ODGOVORIO ŽUPAN POSAVEC

“Poštovani! Temeljem Vaših upita i zahtjeva za očitovanjem Međimurske županije kao osnivača Županijske bolnice Čakovec odgovaramo kako sam nakon saznanja o događaju kojeg je sa privatnog profila društvenih mreža preuzeo Vaš portal, nakon čega su to preuzeli i drugi portali i mediji, zatražio očitovanje ravnatelja bolnice kao i u svim drugim predstavkama naših građana koji nam se obrate, a vezano za rad bilo koje institucije. Od strane vodstva Županijske bolnice Čakovec pokrenuta je interna procedura utvrđivanja okolnosti oko nastalog događaja kao i očitovanje voditelja Odjela gastroenterologije. Nakon što me ravnatelj izvijestio o događaju koji se dogodio te upoznao sa svim radnjama koje je poduzeo, te nakon što se utvrde sve okolnosti, bit će upoznata javnost o svemu što se dogodilo, kako se dogodilo i zašto se dogodilo. Sve informacije bit će dostupne javnosti i ništa se neće tajiti.

U ovom trenutku nitko još uvijek nema sve informacije, sve što je bilo objavljeno se provjerava, svi uključeni se moraju očitovati i tek tada se mogu donijeti sve daljnje odluke. Držim da zdravstveni djelatnici imaju različite odgovornosti i opsege posla koje obavljaju sukladno radnom mjestu, a njihov pristup, između ostalog, mora uključivati empatiju te zadovoljavanje potreba svakog čovjeka te razumijevanje i osjećaje pacijenata. Vrlo je važna direktna i kvalitetna komunikacija između pacijenta i medicinskih sestara koje su uvijek prve na udaru. One su prvi kontakt svakom pacijentu, a često puta osmijeh i lijepa riječ zasigurno pomažu”, napisao je knjiški župan Posavec.

OVO SU PITANJA NA KOJE ŽUPAN POSAVEC NIJE ŽELIO ODGOVORITI

Jesu li pitanja koja smo mu uputili bila teška, prosudite sami.

Dakle, poštovani župane Matija Posavec, ljubazno Vas molimo da nam, kao predstavnik osnivača Županijske bolnice Čakovec, odgovorite na dolje postavljena pitanja, ako je moguće još danas! Unaprijed zahvaljujemo.

1-Poštovani župane, s obzirom da međimurska, pa i cijela hrvatska javnost bruji o još jednom izvanrednom događaju koji se zbio u Županijskoj bolnici u Čakovcu, što kanite poduzeti po tom pitanju?

2-Kako tumačite čestu izjavu korisnika naše bolnice da su “zidovi lijepi, ali ne i osoblje”? Kod toga se misli na pojedine zdravstvene djelatnike koji ne suosjećaju s bolesnicima.

3-Što kažete na izjavu pomoćnice ravnatelja Bolinice za sestrinstvo da je “iznenđena što se s takvim stvarima ide u javnost prije nego se sve istraži unutar bolnice”? Zar bi mediji trebali šutjeti ili čekati zeleno svjetlo iz Bolnice?

4-Je li javnost zavređuje znati što se događa unutar Bolnice, gdje bi bolesnici trebali dobiti, uz lijekove, i po koju ljudsku riječ?

5-Hoće li ovi uzastopni izvanredni događaji utjecati na to da Vlada RH, odsnosno Ministarstvo zdravstva preuzme Županijsku bolnicu Čakovec u “svoje okrilje”?

6-Jeste li o svemu razgovarali s ravnateljem Igorom Šegovićem, je li vas obavjestio o tom događaju?

7-Vidite li u ovim incidentima i dio odgovornosti ravnatelja ili njegovog pomoćnika zaduženog za kvalitetu? Hoćete li zatražiti ostavku ravnatelja Igora Šegovića?

Na sva ova pitanja župan Matija Posavec morat će odgovoriti vrlo brzo, jer međimurska javnost to od njega očekuje.

- Advertisement -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još