GRAD PO MJERI MLADIH

Grad Čakovec u samom vrhu po broju stipendista

Prema analizi koju je napravio portal Gradonačelnik.hr na temelju podataka Ministarstva financija o proračunskom izdvajanju za školarine i stipendije u 2019. godini, uočili su kako je trećina gradova povećala proračunska izdvajanja za stipendije za preko 30 posto, njih 15 za više od 100 posto, a šest gradova i za preko 200 posto. Iz tih podataka lako im je bilo zaključiti kako se ulaganje u mlade odnosno njihovo obrazovanje popelo na listi prioriteta mnogih jedinica lokalne samouprave.

Grad Čakovec jedan je od onih koji važnost obrazovanja i te kako ozbiljno doživljavaju te već godinama, kontinuirano, ulaže značajna sredstva u korist mladih i njihove budućnosti pa je, pokazuju njihova istraživanja, u samom vrhu po izdvajanju za stipendije i školarine te broju stipendista.

I ove godine, tako, stipendiraju oko 300 studenata i učenika, od čega je 131 novi stipendist. Čakovečki studenti koji studiraju u svom gradu dobivaju po 400 kuna mjesečno, a on koji studiraju u ostalim hrvatskim gradovima ili inozemstvu po 900 kuna, dok petero učenika deficitarnih zanimanja dobiva po 600 kuna mjesečno.

Prošle godine uvedene su i nove demografske mjere pa je naknada za drugo dijete u obitelji povećana sa dotadašnjih 1.000 na 5.000 kuna. Ove su godine, tako, za naknade za bebe osigurali 860 tisuća kuna, gotovo trostruko više nego u 2017. kada je za tu svrhu izdvojeno 295 tisuća. Prošle godine roditeljima novorođenih beba kroz naknade je isplaćeno 573.875 kuna.

‘Ovakvim povećanjem želimo potaknuti mlade obitelji da se odluče na drugo dijete (trenutno je broj djece u hrvatskim obiteljima 1, 28 po obitelji). To smo prije dvije godine, kad smo donosili Odluku o demografskim mjerama, detektirali kao problem. Svjesni smo da se obitelji na drugo dijete ne odlučuju uglavnom iz financijskih razloga (nestalnost posla, manja primanja, neadekvatni stambeni uvjeti), te želimo da povećana naknada bude jezičac na vagi koji će ići u korist odluke za drugo dijete. Nakon dvije-tri godine proanalizirat ćemo učinke ove mjere te po potrebi povećati iznos – rekao je gradonačelnik Stjepan Kovač za portal Gradonačelnik.hr.

U velikom izboru portala Gradonačelnik.hr za Najbolji grad, Čakovec je već više godina igrač na kojeg se u mnogim kategorijama mora ozbiljno računati, a pobjedu je u 2020.-oj odnio u kategoriji svih kategorija odnosno kvaliteti života gdje ga je, bez ikakve sumnje, smjestila i predana posvećenost upravo obrazovanju, socijalnoj politici i mladima za čije potrebe ukupno izdvaja 50,57 % proračuna. Našao se među pet najboljih gradova i po efikasnosti gradske uprave, a po zaposlenosti su drugi grad u državi (radi 53 posto ukupnog stanovništva). Čakovec se može pohvaliti i najvećim udjelom studenata među mladima te pozitivnim vitalnim indeksom odnosno većim brojem rođenih od umrlih.

Cijeli članak možete pročitati klikom ovdje.

Najnovije vijesti

Pročitajte više