NASTAVAK KLONSKE SELEKCIJE PUŠIPELA, UZ POMOĆ SVETOG JERONIMA

David Štampar: Pozivam sve vinogradare da se uključe u sadnju novih klonova pušipela za što bolju kvalitetu vina!

Međimurska županija u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, uspješno je realizirala desetogodišnji projekt klonske selekcije autohtone međimurske sorte pušipel te izdvajanje klonova,  a sve s ciljem brendiranja pušipela kao međimurske zaštićene robne marke.

Tim je povodom jučer, u petak, u Domu kulture u Štrigovi održana svečanost potpisivanja sporazuma vezanog uz nastavak izuzetno uspješne suradnje oko oplemenjivačkih prava i matičnog nasada klonova između Međimurske županije, Agronomskog fakulteta i Društva vinogradara i vinara Hortus Croatie.

Rezultate projekta predstavio je njegov voditelj i predstavnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Darko Preiner. Matični nasadi zasađeni su 2011. godine na imanju Vinarije Horvat, a od početna 32 klona, do danas su stručnjaci s Agronomskog fakulteta izdvojili 5 klonskih kandidata koji su se pokazali najkvalitetnijima i koji su upotrijebljeni za podizanje certificiranog matičnjaka.
Međimurska županija je od samog početka ocijenila projekt kao iznimno važan, kako je istaknuo pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović te je nakon uspješne suradnje, potpisan sporazum o nastavku suradnje.

Moglo bi se reći da je ovo povijesni trenutak za nas vinare i vinogradare. Postavljeni su dobri temelji za podizanje kvalitete u budućnosti i ovo je odličan projekt za buduće generacije. Pozivamo vinogradare koji nisu uključeni u projekt da se uključe u sadnju klonova jer nam je svima zajednički cilj da u budućnosti imamo što bolju kvalitetu grožđa u Međimurju, a samim time i vina.”, poručio je predsjednik Udruge Hortus Croatia David Štampar zahvalivši Županiji i Agronomskom fakultetu što su prepoznali važnost provođenja projekta.

Potpisivanje Sporazuma kojim su utvrđeni međusobni odnosi sudionika projekta u ostvarivanju oplemenjivačkih prava na klonovima održano je u Domu kulture u Štrigovi, budućem Svjetskom centru Pušipela. Dobrodošlicu u našu vinsku općinu okupljenima je poželio načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik: Veselim se što je Dom kulture počeo živjeti, a posebno mi je drago što priča o pušipelu dobiva nastavak.”

Pohvale vinarima i uključenima u projekt uputio je župan Međimurske županije Matija Posavec:Naši vinari hrabro se bore s brojnim izazovima s jedne strane, a s druge strane koračaju prema budućnosti, jer iz godine u godinu ulažu u svoju infrastrukturu, sadržaj, uređuju kušaone, sade nove nasade, a njihov trud rezultira nagrađenim vrhunskim vinima i sve većom prepoznatljivošću naše vinske regije. Ovaj projekt smo započeli jer želimo promišljati budućnost i dati priliku vinarima da svoje proizvode brendiraju kao autohtone međimurske. Brend pušipela kao autohtone sorte treba razvijati zajedno sa svim projektima koji se odvijaju na području Štrigove – vidikovac na Mađerkinom bregu koji je u izgradnji, revitalizacija Mađerke, popularizacija svetog Jeronima, Svjetski centar Pušipela te uz enogastronomiju, infrastrukturu i naše vrijedne ljude ne strahujemo za daljnji razvoj turizma Međimurja.”

Najnovije vijesti

Pročitajte više