POŽARI NA OTVORENOM

APEL GRAĐANIMA: Budite oprezni u spaljivanju suhe trave i korova

            Jučer, 9. ožujka 2021. godine oko 11 sati u predjelu zvanom „Bikovsko“, nedaleko Podturna, došlo je po požara suhe trave i niskog raslinja. Požar se proširio do obližnje šume, kojom prilikom je nagorjelo više stabala mladog nasada bijele topole, vlasništvo tvrtke koja gospodari šumama i šumskim zemljištem. Požar su ugasili pripadnici DVD-a Podturen, dok je pritom opožarena površina od oko jednog hektar. Visina materijalne štete utvrditi nakon zaprimanja odštetnog zahtjeva.

            Ponovno upozoravamo sve žitelje Međimurske županije da budu posebno obazrivi prilikom paljenja vatre te spaljivanja suhe trave i niskog raslinja, kako bi se opreznim i savjesnim ponašanjem izbjegli veći požari u kojima može doći do neželjenih ugroza imovine, ali i ljudskih života.

            Također upućujemo sve građane na poštivanje županijske Odluke o spaljivanju korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla u kojoj su propisani uvjeti za spaljivanje.

            Posebno podsjećamo na sljedeće:

– osobe koje su izvršile spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru dužne su mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti pogasiti,

– zabranjeno je spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću,

– ako se spaljivanje obavlja u prisutnosti više vlasnika, odnosno korisnika zemljišta koji organizirano vrše spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini, dužni su o tome obavijestiti vatrogasce. Obavijest o spaljivanju daje se neposredno ili putem telefona tri sata prije i mora sadržavati: naziv i površinu, broj osoba, planirano vrijeme, opis i količinu materijala, te preventivne mjere koje će se primjenjivati.

            U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na tel. broj 93, policiju na tel. broj 192 ili Centar 112 na tel. broj 112.

            Ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu  štetu ili opasnost za ljudske živote, isto je podložno visokim novčanim kaznama, pa i kaznenoj odgovornosti.

            Napominjemo da je Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara iz nehaja predviđena novčana kazna od 2 do 15 tisuća kuna.

            Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer vaša mala nepažnja može imati velike neželjene posljedice!

Najnovije vijesti

Pročitajte više