TEŠKA BORBA MAJKE IZ TRNOVCA

‘Već dvije godine čekam da mi kćer smjeste u ustanovu! Tko će odgovarati ako dođe do tragedije?!’

Autor: Hana Batcha Frančić Foto/Video: Hana Batcha Frančić, privatna arhiva
- Advertisement -

Andreja Oršoš (28) iz romskog naselja Parag u Trnovcu samohrana je majka 7-godišnje djevojčice Stelle, koja se oko 3. godine svog malog života počela čudno ponašati. Nakon četiri godina posjećivanja raznih odjela i bolnica, od pedijatrijske, neurološke, psihijatrijske i hitne po Čakovcu, Zagrebu i Varaždinu, malena Stella danas ima mnogobrojne dijagnoze, a samo neke od njih su: epilepsija, autizam, usporen motorički razvoj, intelektualne teškoće te psihičko oboljenje. Život s njom zahtijeva 24-satni nadzor i oprez, djevojčica je opasna i za sebe i za okolinu, no njezina majka čeka već više od dvije godine da se malena smjesti u adekvatnu ustanovu!

Andreja Oršoš

Još 29. siječnja 2021. godine u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu pedijatrica Ivana Đaković je na temelju svih pretraga napisala: „Molim žurno i primarno zbrinjavanje od strane dječjeg psihijatra, po mogućnosti stacionarno“. Od onda je prošlo više od dvije godine, a dijete još uvijek nije zbrinuto. Loptica se prebacuje od jedne do druge ustanove.

Na posljednjom pregledu, 12. siječnja 2023. godine, psihijatar za djecu i mladež dr. med. Roman Nikolić u Psihijatrijskoj bolnici za djecu u Kukuljevićevoj u Zagrebu utvrdio je da joj je potreban smještaj u prikladnoj ustanovi te preporučio majci da se javi Centru za socijalnu skrb Čakovec, s obzirom da njihova ustanova očito nije podobna za hospitalizaciju takvog djeteta.

Rijetki trenuci sreće za malenu Stellu i njezinu majku

Stella se voli igrati s lutkama, crtati, voli papire u boji… No, pet minuta je maksimum koliko se nečemu može posvetiti, a zbog učestalih napadaja koje ima, kao što su griženje, lupanje glavnom u zid te raznih agresivnih ispada, među kojima je i uzimanje noža u ruke, ona je opasna i za sebe i za okolinu. Kao majka, nikad nisam tražila da se odreknem svoje kćeri, i uvijek ću joj biti majka, samo želim da se, kao što su me savjetovali njezini psihijatri, smjesti u prikladnu ustanovu, da joj se pomogne i pokuša omogućiti koliko-toliko normalan život jednog dana, jer ja nisam stručna osoba i ne znam više kako bih joj pomogla! – rekla je Andreja, istaknuvši:

Bojim se da nekome nešto ne napravi, osjećam se odgovorno kao majka. Dođe li do tragedije, tko će odgovarati za to? Ispast će da nisam ništa poduzela, a dajem sve od sebe da joj se pomogne!

Stellin prvi dan polaska u Centar za odgoj i obrazovanje

Andreja je s kćeri hodala i u udruge Murid i Pogled, no nisu mogli s njom dugo raditi i morala ju je ispisati. Djevojčicu su do pronalaska smještaja poslali da pohađa Centar za odgoj i obrazovanje, koji je međutim uspjela polaziti samo od studenoga do 14. prosinca 2022. godine, kada je vozač školskog kombija zaključio da je ne mogu prevoziti do škole radi sigurnosti ostale djece, nakon što je više puta udarala glavom u prozor.

Ja imam auto i vozila sam je, no i meni je to postalo nemoguće jer me tijekom vožnje tuče, čupa za kosu, udara, potegne ručnu… Tako da je sad stalno doma, pije lijekove i čeka smještaj u ustanovu. Ako negdje odem, pričuva ju moja mama, a ja stalno u strahu osluškujem telefon – požalila se Andreja, koja daje sve od sebe da Stelli život učini što normalnijim – vodi je na plivanje, u crkvu, za 7. rođendan naručila joj je napuhance za igru…

Proslava 7. rođendana

Međutim, ova slatka djevojčica bori se s teškom bolestima zbog kojih se budi i cijelu noć te uzrokuje probleme i noću te nesanicu svojoj majci. Andreja je inače završila Srednju gospodarsku školu i radila je u tvrtkama Bali u Donjoj Dubravi te u Studiju mode u Hrašćanu, no zbog stanja s kćeri morala je ostaviti posao, jer ju njezina majka više nije mogla čuvati. Andreja Oršoš je žena koja se godinama nije naspavala i počinje gubiti tlo po nogama.

Ova neprestana 24-satna borba sa Stellom me iscrpljuje i jako mi teško pada. Na rubu sam. Voljela bih se ponovno zaposliti, dići kredit i kupiti si kuću, kako bi me Stella mogla posjećivati za vikende i da imamo gdje biti. Ja ću joj uvijek biti majka i jako je volim, no potrebna nam je pomoć.

Iz Centra za socijalnu skrb kažu joj da je na listi čekanja, povremeno joj pokazuju odbijenice od ustanova u koje su slali zahtjeve za smještaj djeteta, od kojih svaka ima neki razlog, primjerice da nemaju ogradu oko ustanove i sl. Trenutno su, kažu, poslali zahtjeve za smještaj ustanovama u Šibeniku i Daruvaru, te se čeka na odgovor.

Andreja se obratila i Upravnom odjelu za civilno društvo i ljudska prava pri Međimurskoj županiji, gdje ju je ljubazno primila pročelnica Maja Odrčić Mikulić, koja je kontaktirala CZS i nastoji joj pomoći, no sve je i dalje na čekanju…

– Vjerujem da CZS i MŽ daju sve od sebe da Stelli pronađu prikladan smještaj, no nakon dvije godine čekanja već sam očajna i pitam se kome se još obratiti za pomoć i kako će sve ovo završiti. Ne daj Bože da ja nastradam ili umrem, kud bi onda država s njom, gdje bi je onda smjestili?! – pita se Andreja.

Ako se ovo uskoro ne riješi, mogao bi se uništiti ne jedan, već dva života – Stellin, koja zahtijeva stručni nadzor i pomoć, kao i Andrejin, koja uz 24-satnu brigu o Stelli i nemogućnosti odmora ne može imati nikakav normalan život!

Što na sve ovo kaže nacionalni Zavod za socijalnu rad?!

- Oglas -

Podijeli:

Najnovije

Pročitajte još